0 svar
38 visningar
gårintesåbraiskolan 1
Postad: 4 feb 2020

Jag ska skriva en krönika finns det något som jag bör ändra?är jag äns på rätt spår

Krönika

 


Stress… Det enda jag tänker på nuförtiden, sömnen är verkligen på botten och någon kontakt till mina vänner utanför skola finns inte.” Nej tyvärr jag kan inte ses, jag måste plugga “ är ett av mina vanligaste svar när någon undrar om vi ska ses. Men vart kommer egentligen den här stressen ifrån?

 

Man säger alltid att det är i tonåren, ungdomars psykiska hälsa går i berg och dalbanor som allra mest. Massor av tankar flödar genom hjärnan hela tiden, “kommer jag klara av provet, nu måste jag skippa träningen igen för att stanna hemma, nej jag orkar inte gå till skolan idag, tänk om jag inte blir godkänd, vad ska de tycka/tro om mig” är de vanligaste tankarna som rinner igenom mina hjärnceller dagligen.

 

Min generation är så lätt påtagliga när det kommer till stress. Jag tror att det har att göra med dagens samhälle, man ska alltid vara bäst, ha flest likes på sin senaste instagrambild och den som har flest vänner är alltid populärast spelar ingen om hens vänner är äkta eller inte. Alla strävar alltid efter att vara bäst vilket jag tycker är bra i måttliga förhållanden, men om det sedan går ut på ens mentala hälsa tycker jag man bör fokusera på att må bra istället för att vara bäst. 


Mycket av stressen unga personer utsätts för, har med deras studieteknik att göra. Många planerar inte upp sin tid. Men det kan också ha att göra med att många barn blir pressade av deras föräldrar att nå toppbetyg för att sedan kunna få de bästa jobben och tjäna mycket pengar. Det många föräldrar inte tänker på är att det alltid finns en andra chans, man kan till exempel plugga upp sina betyg senare på Komvux för att kunna gör den utbildningen man vill, och såklart det allra viktigaste att ens mentala hälsa måste gå före både skola och betyg.


Vad har ens mentala hälsa med stress att göra?

Allt skulle jag säga är man för stressad påverkar det kroppen mycket, sömnen blir sämre och man kan bli väldigt nedstämd.

 

Jag var och är fortfarande en person som lätt blir stressad. Jag vill alltid vara en utav de bättre, inte för någon annans skull utan för min egen självkänslas skull. För att jag mår bättre när jag är bättre än andra, vilket enligt mig är helt fel. Man bör inte bli nedvärderad för ens resultat. Ser man på många kända personer idag och från förr i tiden, så var inte alla genier.  


Enligt mig tycker jag att samhället bör åka några år tillbaka, när man kunde se ut hur man ville utan att man var rädd för vad killarna på andra sidan vägen skulle tycka om mig, ett samhälle där inte allt bestod av vem som hade flest följare eller likes. Ett helt neutralt samhälle där alla fick vara sig själva, och där ungdomar och även vuxna slapp bränna ut sig på grund av stress. 

 

Med denna krönika försöker jag att få fram att många ungdomar lider utav stress i ung ålder på grund av de kriterier samhället , som att man t.ex alltid bör vara bäst för att lyckas men det är inte så, det är en oskriven regel samhället har gjort.

Svara Avbryt
Close