2 svar
29 visningar
Jnabatti2005 62
Postad: 22 sep 09:45 Redigerad: 22 sep 09:46

james prescott joule

Hej jag har en fråga i liber. "James Prescott Joule hade hypotesen att energi kunde omvandlas och tillslut till värmeenergi. Skriv en metod som han kan använda för att bevisa detta med fallande vatten"

Jag skrev att han låter vatten falla och passera propeller som sedan är kopplad till en generator. Ifall den blir varm har värmeomvandlingen skett och bevisat hans teori. 


Har jag gjort rätt?

matsC 620
Postad: 22 sep 21:58

Ja det tycker jag.

Lite enklare vore att mäta temperaturen på vattnet före och efter fallet  fast det förutsätter mycket exakta termometrar eller ett högt fall.

 

Överkurs:

Sen är det dåligt av liber att kalla det för att bevisa en teori. Ett eller flera experiment kan aldrig bevisa en teori/hypotes!

Bara bekräfta att den inte blivit motsagd. Och ett experiment som bekräftar att lägesenergi blir värme säger ju ingenting om alla andra former av energi

Pieter Kuiper Online 2964
Postad: 22 sep 22:28
matsC skrev:

Överkurs:

Sen är det dåligt av liber att kalla det för att bevisa en teori. Ett eller flera experiment kan aldrig bevisa en teori/hypotes!

Bara bekräfta att den inte blivit motsagd.  

Ja. Det hade nog varit bättre att säga att sådana experiment står i motsägelse till existensen av en värmesubstans som man kallade för caloric. Och det kan även idag vara bra att göra det tydligt eftersom det är lätt att tänka så på grund av språket och vardagen.

Svara Avbryt
Close