1 svar
25 visningar
Gabriela304 34
Postad: 9 nov 18:47 Redigerad: 9 nov 18:51

Jämföra judendom, kristendom och islam

Kristna och muslimer tror på himmel och helvete, det är inte alla judar som tror på detta. - De har olika profeter som är den viktigaste. Judarna – Abraham och Moses, Islam – Muhammed, Kristendom- Jesus. - Judarna tror inte på att Jesus var en profet – det tror man inom Kristendom och Islam.

 

Skulle gärna vilja ha mer ifnromation för har prov på detta och denna frågan kommer garanterat. Skulle uppskattas (:

Noa Berglund 19
Postad: 16 nov 11:02

ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA

De abrahamitiska religionerna kommer från mellanöstern området. De har abraham som stamfader. Han kommer från ur kaśdim.

Vi kan börja med att prata om Abraham som stamfader. Han fick sin första son Ismael med Hagar (Som var hustru enligt islam men enligt krist. och jud. så var hon tjänsteflicka). Sen får han Isak med sara när han är 99 år. Sara tyckte inte om att Ismael och Hagar bodde med dem. Så Abraham fick skicka iväg dem, men han ville egentligen inte det men gud sa till honom att Ismael kommer bli ledare för ett stort folk. Denna historia är samma inom alla religioner.

Ismael blir sedan muslimers stamfader.


Heliga texter

 

Sen har vi alla heliga texter, judendomen har tanach, kristendomens heter bibeln och islams heter Koranen.

Tanach delas in i tre delar. Tora, Neviim och Ketuvim. 

Tora består av de fem moseböckerna, Neviim är många texter om profeter. Ketuvim innehåller många små texter. Den första versionen sägs ha skrivits år 450 f.Kr., 


Kristendomens Bibel består av 77 olika “böcker”. Böckerna är samlade i 2 testamente, nya och de gamla. Tanach är samma som första testamentet. 

Det finns även apokryferna, de är den ortodoxa och katolska kyrkans texter. Den äldsta boken är skriven  900 år före kristus. 

  

Islams koran, koranen heter al-Qurʾān det betyder Den ädla recitationen. Koranen ska helst vara på arabiska, det sägs att man inte får koranens fulla prakt om man läser den översatt. Koranen är skriven lite som poesi.


“Från elefanter så stora och starka

Till pyttesmå myror så små!

Från fåglar som flyger till fiskar som simmar

Allah skapade dem alla!”


Detta är en liten del från koranen. Där står många texter om Muhammeds liv och den är indelad 44 suror (kapitel). 

 

Gudssyn

 

Gud finns inom alla de abrahamitiska religionerna, Han heter Allah inom islam, Jahve inom judendom och Gud inom kristendomen. Han ses som en person inom Islam och kristendomen, men inom judendomen så ses han som en ande. 

Alla tror att gud skapade jorden, men kristna tror att det tog honom 6 dagar att skapa jorden och att han vilade, men muslimer tror att han gjorde den på 7 dagar och att han inte vilade för att han är en gud. Gud har gett människan ett ansvar att förvalta den och har då gett människan stor frihet.

Gud har gett oss levnadsregler för att vi ska bete oss. Inom kristendomen så heter dem de tio budorden samma inom islam, inom judendomen så heter de mitzvot och är en samling av 613 bud. De flest är samma som tex. du ska respektera dina föräldrar, man ska inte ha andra gudar vid sidan av. Det finns också några som skiljer sig tex. att islams säger att man inte ska döda sina barn i rädsla av fattigdom, mitzvot säger att man inte får förstöra objekt som har koppling till gud som en torah.


Judar och muslimer har en strängare syn på gud. Judar får inte ens säga guds namn och muslimer får inte avbilda honom. Båda tänker att han är för stor för människor att förstå.

 

Det finns flera profeter inom de abrahamitiska religionerna. Islam har 124000 profeter. De viktigaste profeterna inom judendomen heter Abraham och Mose, och Islams viktigaste heter muhammed och kristendomens heter Jesus. Jesus är väldigt viktig inom Kristendomen och en profet inom islam, men judarna tror inte att han var en profet. 


Fastan

 

Alla religioner fastar, muslimer fastar under månaden Ramadan, judar under Jom kippur och kristna under påskafasten. Ramadan sker under olika tider eftersom att Islam har egna månader, den varar i 30 dagar och avslutas med eid al fitr. Man fastar för att komma närmre sig själv och närmre gud (allah) och även för att tänka på hur dem fattiga har det. Man äter när solen har gått ner, det heter iftar när man äter.

Judendomens fasta heter Jon kippur och sker 10 dagar efter den judiska nyårsdagen Rosh hashana. Då fastar man under ett helt dygn och man erkänner även sina synder och ska försonas med andra människor för att sedan försonas med gud (jahve). 

Kristendomens fasta infaller också på olika dagar, fastan handlar om att avstå från något för att vinna något. Fastan inleds på askonsdagen som  infaller onsdagen efter fettisdagen och påskdagen firas den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. 

Fastan pågår under 40 dagar men bryts varje söndag, man har 3 dagars fest innan fastan.  Fastan måste inte vara att man avstår från mat det kan vara alkohol, godis, tv eller att handla. Fastan avslutas med stilla veckan och sen kommer skärtorsdagen och långfredagen. 

Det finns även flera andra fastedagar inom kristendomen men påskfastan är den största, inom vissa grenar så fastar man varje onsdag eller fredag.


Påverkan på samhälle

 

Sverige är ett kristet land och det är därför som vi har högtider som bröllop, dop, julafton och påsk. Dem flesta ateister firar detta men inte på ett kristet sätt som att till exempel medverka på gudstjänst. Sverige har väldigt många ateister till skillnad från tex. Irak eller brasilien. Här i sverige har vi kyrkor med klocktorn som ringer vid gudstjänster.

I muslimska länder som Irak eller indonesien så är nästan hela befolkningen är muslimer så firas helt andra högtider och för dem så är eid al fitr en helgdag och man får ledigt från jobb och annat. Man har även andra lagar som är lika eller har inspirerats av sharia (Som är islams lagar). I muslimska länder så finns det minaret som används vid gudstjänster.

Det finns inte så många länder som har judendom som Israel är det enda landet som har det. 


Livet som troende


Livet som kristen: Man döp oftast när man är en bebis men det finns ingen åldersgräns för dop. Sen när man är 14-15 så konfirmerar man sig, då får man lära sig om Jesus, bibeln och gud. Vid Konfirmationen så bekräftar man dopet.

 Sen gifter man sig, då förbinder kvinnan och mannen sig. Man lovar att man ska älska varandra i nöd och lust. Sen när man dör så kan man antingen kremeras eller jordbegravas.


Livet som jude: Pojkar omskärs vid åtta års ålder. Sen firar man bar mitzva om man är pojke och bat mitzva om man är tjej. Pojkar har bar mitzva vid 13 års ålder och tjejer vid 12 års ålder. Det är under mitzvah som man blir vuxen inom judendomen. 

Judarnas mat måste vara kosher alltså godkänd enligt religionen. 

Många judar firar sabbaten den firas mellan fredag kväll till söndag kväll. Många judar firar den med vänner och familj, genom att läsa i tanach och vila. När judar ingår äktenskap så blåser man i ett Shofar och trampar på glass. Glaset ska symbolisera allvaret i glädjen 

Judar kremeras inte när dem dör utan jordbegravas.


Livet som muslim: Muslimska pojkar omskärs vid 8 dagars ålder, precis som judar. 

När ungdomar når puberteten så förväntas dem att be dem 5 dags bönerna och fasta under Ramadan. Flickor skall också bära huvudduk. 

En muslimsk kvinna får bara gifta sig med en muslimsk man och män får gifta sig med en muslimsk eller en kvinna som har varit kristen eller jude. Man behöver en Wali som funkar som representerar paret. Islam rättfärdigar polygami, en man får ha max fyra fruar. Man och fru måste samtycka enligt sharia. 

Det finns även mut'a, detta är ett tidsbegränsat äktenskap. Mut'a kan vara under en timme eller några månader. Detta har kritiserats i västerländska länder som legaliserad prostitution.

m

Det finns något som heter hemgift, det är att mannens familj ger frun en gåva.

Denna gåva delas ibland upp i två delar, en som kvinnan får direkt och en del när hon blir änka. Hur mycket hemgift som ges bort beror på familjens sociala status.


 

Förföljelser


Förföljelser av olika religiösa grupper har skett under mång hundra år.

Den mest kända är förintelsen, när Nazi-Tyskalnd dödade cirka 6 miljoner judar.

Just nu så pågår en förföljelse av muslimer i Kina, Kina använder sig av så kallade “Omlärningsläger” där man försöker få muslimer att konvertera till någon av dem godkända religionerna i landet. Kinas ledande parti har bara godkänt buddhism, katolicism, protestantism och daoism. Muslimerna blir tvingade att äta griskött och andra saker som är haram.


Kristna har inte förföljts så mycket genom tiden det var mest under romartiden, då blev många kristna underhållning vid colosseum. År 200 efter kristus så var det väldigt hårt att vara kristen, Kejsar Decius sa att man skulle offra dem. 

Men kristna har förföljt många vid till exempel korstågen vid medeltiden, de beordrades av påven. De skulle utrota de som sågs som ett hot mot kyrkan, så då åkte korsriddare ner till det heliga landet och slogs mot folk som inte trodde eller trodde på fel religioner. 


Judar är det mest förföljda religiösa gruppen, judar har varit förföljda ända sen romarrikets tid. Men det var under medeltiden när kristendomen blomstrade då de fick skulden för att jesus är död. Under korstågen så dödades cirka 12.000 judar.

Om man var jude så fick man välja att antingen döpas eller att dö.                

Sen kom förintelsen, när det nationalistiska partiet NSDAP sa att judar var lögnare och smuts. De vill få bort dem och få fram en arisk perfekt vit människa, detta gjorde att många judar fick fly och 6 miljoner judar dog i koncentrationsläger, ungefär sex miljoner judar dog under förintelsen.

Det var efter detta som judarna “fick” israel som ett eget land, detta har lett till stora problem kring västbanken.

Svara Avbryt
Close