0 svar
101 visningar
Heni 1
Postad: 14 apr 2020 12:02

Jämförelse av en cirkelsegments area beräknat på modern sätt vs gammal kinesisk sätt

Skrev att det hade med grafteori men i själva verket är jag osäker på vilken typ av matte det här är, bara vet att det står i matte 5 boken.

Jag ska undersöka hur bra approximationer formeln Arean = h/2 (b+h), där h är höjden på parallelltrapetsen som bildas (dvs cirkelsegmentets höjd) och b är längden på kordan som utgör parallelltrapetsens bas, ger i beräkningen av en cirkelsegments area. Jag ska undersöka med b i intervallet mellan 0 och 2r där r är cirkelns radie. 

Eftersom det inte finns någon givna vinklar tror jag att cirkelsegmentets äkta area kan beräknas med formeln Area = r2 cos-1(r-h/r) - (r-h)√(2rh-h2) där h är höjden på segmentet. Eftersom jag ska undersöka hur värden på b påverkar arean och b finns inte med i den här formeln är jag osäker på hur jag ska fortsätta. 

Jag hade tänkt att först jämföra värden i en tabell och sedan att överföra värdena till en graf, men jag vet inte hur jag ska jämföra värden när det är bara bokstäver som man kommer fram till. Jag har försökt att använda formeln ovan med h bytt ut mot b att beräkna arean men kommer bara på felaktiga orimliga svar. Har ingen aning hur jag ska fortsätta, uppskattar hjälp otroligt mycket! Tackar 

 

Svara Avbryt
Close