1 svar
585 visningar
bananis98 268 – Fd. Medlem
Postad: 27 feb 2020 19:22

Jämvikt, volym & substansmängd


Jämvikten 2SO2(g) + O2(g) ↔ 2SO3(g) har ställt in sig i ett slutet kärl.
Reaktionen från vänster till höger är exoterm. Hur ska man ändra:

1. temperaturen 

2. volymen

3.substansmängden O2

om man vill minska substansmängden SO3 i blandningen?

1. Genom att sänka temperaturen så kommer den exoterma reaktionen per automatik att gynnas.

2.Genom att reglera på volymen så kommer trycket i behåller per automatik att öka. Vi får bäst avkastning av reaktionen i VL till HL genom att sänka på volymen och öka trycket.

3.Genom att öka koncentration av exempelvis syre i vår reaktion så får vi inte per automatik en ökad substansmängd av SO Jag funderade länge över just varför substansmängden av syre i reaktionen ökar substansmängden av SO3 då jag vet att formeln ovan är balanserad och ökar vi substansmängden syre så finns det inte tillräckligt med svaveloxid i VL att reagera med. Dock så ökar sannolikheten att all svaveloxid reagerar om vi ökar substansmängden syre. I och med detta så kommer inte all syre i VL att förbrukas då vi saknar tillräckligt med svaveloxid men substansmängden av svaveltrioxid kommer sannolikt att öka.

Har jag tänkt rätt?

Teraeagle 20221 – Moderator
Postad: 27 feb 2020 19:40

1 och 2 är rätt.

När det kommer till 3:an så är svaret att du får mer SO3 genom att öka mängden O2 jämfört med vad du hade tidigare. Detta är nyckeln. Du hade kvar en viss mängd SO2 vid jämvikt och genom att tillsätta mer O2 kommer du att minska mängden SO2 vid jämvikt och samtidigt få mer SO3 vid densamma. Det spelar alltså ingen roll att det kanske inte finns tillräckligt med SO2 för att reagera med all O2.

Svara Avbryt
Close