6 svar
82 visningar
viktoriaerikssson är nöjd med hjälpen!
viktoriaerikssson 13
Postad: 25 okt 2020 Redigerad: 25 okt 2020

Jämviktsekvation, lösa ut x

Hej! Jag har inte läst matematik på väldigt länge och nu kom det här upp i min Kemi 2 kurs. Det jag inte riktigt förstår är hur jag ska kunna lösa ut x så att jag kan slå roten ur ekvationen på min grafräknare. För skriver jag in roten ur på höger led så står det ju enbart ERROR, så jag antar att jag måste lösa ut x?

Är det någon som har orken att förklara hur jag kommer fram till x1 och x2 såsom boken får fram det? Och även om ni vet vilken del av bråkräkningen jag ska repetera för jag hittar inga liknande tal på nätet ...

 

(Det är alltså två olika exempel)


Tack!

Flyttar denna från Kemi 2 till Matte 2/Andragradsekvationer där det är större chans att du får hjälp (uppgiften kan lösas utan kemikunskaper och handlar egentligen om hur man löser andragradsekvationer).

/Mod

Dracaena Online 482
Postad: 25 okt 2020 Redigerad: 25 okt 2020

hej, multiplicera upp nämnaren och drar roten ur!

9=x2(2·10-3-x)29 = \frac{x^2}{(2\cdot 10^{-3}-x)^2}

9·(2·10-3-x)2=x2 9 \cdot (2\cdot 10^{-3}-x)^2 = x^2

Jag rekommenderar att du repeterar kapitlet om andragradsekvationer förn Ma2.

viktoriaerikssson 13
Postad: 26 okt 2020 Redigerad: 26 okt 2020
Dracaena skrev:

hej, multiplicera upp nämnaren och drar roten ur!

9=x2(2·10-3-x)29 = \frac{x^2}{(2\cdot 10^{-3}-x)^2}

9·(2·10-3-x)2=x2 9 \cdot (2\cdot 10^{-3}-x)^2 = x^2

(2,00×10-3-x)×9=xMultiplicerar in i parantes:2,00×10-3×9-9x=xFlyttar över roten ur 9x:2,00×10-3×9=x±9x2,00×10-3×3=±4x0,006=±4x0,006/4=0,0015x=1,5 × 10-3 
x1=1,5 x 10-3 Vilket är rätt svar! Men hur har dom fått xsom enligt boken ska vara 0,003 eller 3,0 x 10-3?

Du har missat ±\pm när du drar roten ur.

Du har ekvationen (2,00·10-3-x)·9=±x(2,00\cdot10^{-3}-x)\cdot\sqrt9=\pm x som kan förenklas till 3(0,002-x)=x eller 3(0,002-x)=-x. Du har bara löst den första av de ekvationerna. Den andra ger (det orimliga) svaret från facit.

viktoriaerikssson 13
Postad: 26 okt 2020
Smaragdalena skrev:

Du har missat ±\pm när du drar roten ur.

Du har ekvationen (2,00·10-3-x)·9=±x(2,00\cdot10^{-3}-x)\cdot\sqrt9=\pm x som kan förenklas till 3(0,002-x)=x eller 3(0,002-x)=-x. Du har bara löst den första av de ekvationerna. Den andra ger (det orimliga) svaret från facit.

Tack!! Ibland är man bra blind när man pysslar med ekvationer haha!

Svara Avbryt
Close