3 svar
1557 visningar
Citronen 14 – Fd. Medlem
Postad: 15 mar 2020 15:31

Jäsning laboration

Hej!

Ska göra en laboration på kemin som handlar om jäsning. Labben går ut på att använda vanligt mjöl och glutenfritt mjöl och se vilken som jäser snabbast. 

Jag tänker att man tar två bägare och väger upp lika mycket mjöl (ca 50-100 gram kanske) av varje och sedan tillsätter lika mycket vatten, ljummet. 
Vid jäsning vet jag ju att koldioxid och socker bildas och även alkohol. 

Hur bör jag gå tillväga när jag utför labben? 

Ingemar 517 – Fd. Medlem
Postad: 15 mar 2020 19:23
Citronen skrev:

Hej!

Ska göra en laboration på kemin som handlar om jäsning. Labben går ut på att använda vanligt mjöl och glutenfritt mjöl och se vilken som jäser snabbast. 

Jag tänker att man tar två bägare och väger upp lika mycket mjöl (ca 50-100 gram kanske) av varje och sedan tillsätter lika mycket vatten, ljummet. 
Vid jäsning vet jag ju att koldioxid och socker bildas och även alkohol. 

Hur bör jag gå tillväga när jag utför labben? 

I hemkunskapen i grundskolan borde du lärt dig att det krävs socker för att jäsning ska ske. Jästen äter socker, socker skapas inte vid jäsningsprocessen. Ska du baka franskbröd (som ditt recept antyder) räcker stärkelsen i mjölet som näring till jästen och inget extra socker behöver tillsättas.

På hemkunskapen borde du också lärt dig att den alkohol som bildas vid  en timmes jäsning av deg  är försvinnande liten. Om något alls hinner bildas försvinner det vid gräddningen. Ska du däremot jäsa t.ex. vin krävs en försvarlig mängd socker för att driva upp alkoholhalten till 10-12%.

Jäst, vatten och en given mängd mjöl av två olika sorter låter som en bra grund för ditt experiment. Tänker du äta det också kan det vara en god idé att tillsätta salt, för smakens skull.

Recept på franskbröd


Citronen 14 – Fd. Medlem
Postad: 15 mar 2020 20:05

Okej, tack så mycket! 

Men hur kan jag mäta detta på en halvtimme ungefär i ett labb? Jag har förstått själva receptet i teorin, men i praktiken?

 

tack

Teraeagle 20221 – Moderator
Postad: 15 mar 2020 22:11 Redigerad: 15 mar 2020 22:12

Sätt blandningarna i varsin behållare med smal hals, typ en flaska (fast det kanske är svårt att få ner en deg i en flaska). Trä sedan en ballong över halsen. Om det sker en snabb jäsning bildas mer koldioxid och därmed växer ballongen och blir större.

Svara Avbryt
Close