Jod med stärkelse
Hej kan någon förklara och diskutera lite kring hur och varför jodatomer reagerar med stärkelse och varför stärkelse byter färg när man tillsätter jod i blandningen?
Hej och välkommen till Pluggakuten!
Ja det kan vi nog. Börja med att ställa din fråga.
mag1 skrev:Hej och välkommen till Pluggakuten!
Ja det kan vi nog. Börja med att ställa din fråga.
Jag håller nu med laboration jod med stärkelse och har kommit till att jod reagerar med stärkelse och resultatet blir att när vi tillsätter jod i stärkelse det blir en mörkblå färg beroende på hur mycket stärkelserik dem kolhydrater är, det som jag behöver hjälp med är:
varför och hur reagerar dem molekyler/ atomer i jod med stärkelsen ? Har googlat mycket och kommit fram till att det är inte själva grundämnen jod som gör att stärkelse blandningen blir mörkblå, det är molekyler trijodid som gör att stärkelse blir mörkblå , behöver komplettera min svar och få tips hur ska jag förklara det påeståndet och om att det är ens rätt eller om det finns andra anledningar till det
Stärkelsen kan vilda en helikal struktur, och i denna kan polyjodidjoner stabiliseras och bindas. Och det är dessa joner, i just den formen som är lila/mörkblåa tillsammans med stärkelse.
Det kallas även jodprovet (med egen wikipediasida), och det finns flera äldre trådar om denna laboration här på Pluggaktuten (du kan prova att söka i rutan uppe till höger).
Och så klart fråga vidare här vid behov.