5 svar
46 visningar
Kunskap är makt 5
Postad: 14 sep 21:23

Jon och molekylbindningar

Imorgon ska jag ha labb i ämnet molekylbidning och jonföreningar. Vi ska planera en labb för hur man kan påvisa molekyl och jonföreningarnas egenskaper. Hur kan man göra det?

mag1 7955
Postad: 14 sep 21:32

Du kan jämföra hur jonföreningar skiljer sig ifrån molekyler. Likheter är inte så användbara under en laboration, men skillnaderna kan du nog använda under laborationen. T.ex. en molekyl som är i gasform kommer du kunna släppa ut eller bubbla genom en vätska, vilket skiljer sig ifrån jonföreningar som inte bildar gaser och har lite andra egenskaper.

Kunskap är makt 5
Postad: 14 sep 21:36 Redigerad: 14 sep 21:38

Jag tänker testa ledningsförmåga. Vilka andra saker går att testa för att påvisa jonföreningar och molekylföreningarnas egenskaper?

mag1 7955
Postad: 14 sep 21:42

Ledningsförmåga är en egenskap där de skiljer sig åt.

Vilka andra skillnader kommer du på? När du identifierat skillnader, kan du nog lättare komma på tester.

Kunskap är makt 5
Postad: 14 sep 21:46

Förutom ledningsförmåga tänker jag på hur de löses i vatten. Socker är en molelkylförening. När man löser sockret i vattnet, så delar sockret upp sig i mindre delar. Löser man upp vanligt salt, så delar de upp sig i joner, ensamma natriumjoner och kloridjoner i vattenlösningen. 

mag1 7955
Postad: 14 sep 21:53

Ja kristaller av socker och kristaller av bordssalt löser sig i vatten, och i kemisalen kommer du nog inte kunna se så stor skillnad där. Men som du var inne på tidigare, leder endast en av dem elektricitet, vilket du kan utnyttja.

Vad händer om du hettar upp ämnena med en låga? Smältpunkterna skiljer de sig åt?

Svara Avbryt
Close