1 svar
19 visningar
C4MEJOKER 215
Postad: 5 jan 17:42

Jonkoncentrationer

Hej! Jag har gått igenom min gamla tenta där en av frågorna sett ut som nedan och även mitt svar. Men har tyvärr inte svarat helt rätt och undrar vad som är rätt/hur jag ska tänka för att komma fram till rätt svar. Hjälp uppskattas!

 

Vilket eller vilka påståenden är korrekta om en cell under nedanstående förhållanden?Jonkoncentrationer extracellulärt: Na+ 130 mM, K+ 4 mM, Ca2+ 1,3 mM, Mg2+ 1 mM, Cl- 120 mM. Jonkoncentrationer intracellulärt: Na+ 20 mM, K+ 140 mM, Ca2+ 130 nM, Mg2+ 1 mM, Cl- 12 mM.
Temperaturen är 37 ˚C. Membranpotentialen är -70 mV.
Flera svar kan vara rätt!

Svar:

Tack på förhand!

mag1 3814
Postad: 5 jan 19:58

Till att börja med kan inte grundämnet magnesium finnas i någon jämvikt i kroppen, vi har som bekant endast magnesiumjoner (inte metalliskt magnesium).

Om frågan skulle vara ställd med magnesiumjon istället, så saknar du information i uppgiften för att kunna beräkna om magnesiumjonerna befinner sig i en elektrokemisk jämvikt. Denna elektrokemiska jämvikt påverkas ju av de andra ingående jonerna.

Man skulle kunna påstå att magnesiumjonkoncentrationen är lika på båda sidor av membranet, men det är skilt ifrån den elektrokemiska jämvikten.

 

Vad tror du om de andra alternativen? Vilket eller vilka kan vara korrekta?

Svara Avbryt
Close