3 svar
119 visningar
Draschloit är nöjd med hjälpen!
Draschloit 41
Postad: 12 okt 2017

Jonladdning Bly förvirrad

Magnesium som jon skrivs Mg2+ för att den helst vill skicka iväg 2st elektroner från sitt valensskal för att få en ädelgasstruktur, därav när den skickar iväg 2st elektroner så blir den plus laddad med en siffra på 2 för den har 2 fler protoner än elektroner korrekt?

Bly som jon skrivs Pb2+ om ja kollar i min kemibok men vad jag förstått så får man som sagt laddningen ifrån hur många elektroner som skickas eller tas emot i/från valensskalet och bly har 4 elektroner i valensskalet och om det vill eftersträva ädelgasstruktur borde det väl antingen få 4 eller skicka iväg 4? är jätte förvirrad över detta.

Teraeagle Online 4002 – Moderator
Postad: 12 okt 2017 Redigerad: 12 okt 2017

Bly kan faktiskt ha +4 som laddning, men +2 är vanligare.

Orsaken till förvirringen är att modellen med olika elektronskal är en förenkling. Det spelar inte så stor roll för flera av de vanligaste ämnena, men för metaller utanför grupp 1 och 2 blir det mer knepigt. Elektronskalen har egentligen olika "undernivåer" som kallas orbitaler. Två av valenselektronerna finns i en undernivå som har lite lägre energi än för de andra två elektronerna, vilket innebär att de inte avges lika lätt. Då föredrar bly att bilda joner med laddningen +2, även fast det inte krävs supermycket för att ytterligare två elektroner ska avges. Jag kan förklara det hela mer i detalj om du vill, men det brukar inte läras ut förrän på universitetet.

Draschloit 41
Postad: 12 okt 2017 Redigerad: 12 okt 2017

Tack för svar! så med andra ord min regel som ja skapat för mig själv att laddningen är beroende på elektroner i valensskalet borde jag skrota va? finns det ett bra sätt att veta vilken laddning ett ämne har? eller det beror kanske helt och hållet på vilket ämne det reagerar med? du får gärna förklara allt du vill hur avancerat det än blir då jag gärna lär mig allt. 

Kan tillägga att jag studerar distans så kanske har fått mkt om bakfoten då jag inte har någon att konsultera. 

Du ska definitivt behålla den! Anledningen till att regeln finns är att det riktiga sättet är för krångligt. Kom bara ihåg att modellen med elektronskal är en förenkling och att du inte kan använda den på metallerna utanför grupp 1 och 2. Det borde vara safe att använda regeln på övriga ämnen.

Svara Avbryt
Close