2 svar
750 visningar
Fruktsoda är nöjd med hjälpen!
Fruktsoda 12
Postad: 5 jul 2019

Jordens magnetfält och inducerad spänning

Hej, frågan gäller följande uppgift.

"Mät din, eller någon bils kofångare. Anta att den är gjord av metall, som det var på gamla bilar. Ta reda på Jordens magnetfält och tänk på inklinationen. Hur fort måste bilen köra för att det ska induceras en spänning som tänder en LED lampa?"

Jag har redan löst den med hjälp av tidigare trådar här på pluggakuten.

Det som jag har lite svårigheter med att förstå är att veta vilken fältkomposant man är intresserad av. I detta fall var det Bjv ( den vertikala komposanten av B). Varför är det så? Jag vet att Bjh (den horisontella komposanten) är riktad mot norr. Jag förstår också att det alltid är den vinkelräta komposanten B, man är intresserad av (?) men hur listar man ut vilken som är vinkelrät i just detta fall, utifrån uppgiften? I vissa uppgifter vill man ju få ut bjh, blir förvirrad.

Bifogar en bild på min lösning  av B och så kanske någon vänlig själ vill hjälpa mig att förstå varför det blir så.

Du kan tänka dig att Jordens magnetfält indelad i två delar: en del som är parallell med jordytan och en som är vinkelrät mot jordytan. Hur stor den inducerade spänningen är proportionell mot "hur många magnetiska fältlinjer" som skärs av (exempelvis) kofångaren. Kofångarens höjd över marken är konstant, så den del av fältet som är parallell med jordytan ( d v s horisontell) spelar ingen roll.

Fruktsoda 12
Postad: 6 jul 2019

Åh tack så mkt! Nu sattes alla bitar på plats

Svara Avbryt
Close