4 svar
95 visningar
helena 99
Postad: 13 jun 10:10

judendomen, analsyrea och resonera

hej jag har fått i uppgift att analysera och resonera hur förbundet med gud och historien om att det en dag kommer en messias påverkar judendomen och det judiska folket. 

jag har lite svårt med den här frågan då jag inte vet hur jag ska börja. jag vet vad förbundet innebär då det är den med abraham och noah. jag har förstått vad historien om messias handlar om också. jag vet bara inte hur jag ska svara på uppgiften för att nå en hög nivå. hur ska jag analysera detta? jag har sökt i böcker och på nätet hur det kan påverka men har inte fått något svar.  behöver verkligen hjälp med detta då jag har för tillfället fastnat. 

helena 99
Postad: 14 jun 10:36

det jag har planerat att skriva än så länge är vad historien om messias handlar om samt om de olika förbunden mellan gud och det judiska folket.  jag har läst i min lärobok om att sabbaten är väldigt viktig inom judendomen och att den har något med förbundet att göra, men vet inte riktigt hur? jag tänkte även nämna hur judarnas historia har påverkats för att få lite djup i mitt svar men jag hittar inte så mycket där heller, är jag inne på fel spår?

Arktos Online 1211
Postad: 14 jun 17:27 Redigerad: 14 jun 17:30

Jag tycker du ska börja med att precisera uppgiften och snäva in den så mycket du kan, annars blir den för omfattande.

Grov  skiss:

Ämne   Hur har  A  och  B  påverkat judendomen (och dess utövare)? 

där A avser    Abrahams (och Mose) avtal med Gud

och B avser   Profetian (legenden?) om Messias

och judendomen – i vilken historisk period?  i vilken del av världen?

och påverka – i vilka avseenden?

Vad tror du om det?

helena 99
Postad: 15 jun 03:07

det ser ut som ett jättebra upplägg, men jag har fotfarnde svårt fför att förstå hur dessa personer och historier påverkar judendomen och det judiska folket? jag tänker att messias har påverkat de genom att motivera judarna till att göra goda järnringar och att vara goda religiösa människor då de vet att det en dag kommer att komma en messias som kommer att skapa fred på jorden. sedan förbundet mellan gud och abraham och noah tror jag påverkar genom att det skapar en närmare relation till gud då båda berättelserna beskriver att judarna är guds utvalda folk. samtidig tror jag att judarna blir mer benägna att hålla sitt löfte till gud om att följa de tio budorden etc då genom historien om abraham och noah berättas det om konsekvenserna av vad som sker ifall förbundet med gud bryts. jag har försökt att komma på något med judarnas historia kopplat till förbundet men för tillfället vet jag inte. kan förbundet kopplas till när jesus föddes och judarna inte trodde att han var messias? 

vill verkligen få ett A på den här uppgiften så jag tar gärna emot all kritik och vägledning jag kan få

Arktos Online 1211
Postad: 15 jun 11:39 Redigerad: 15 jun 11:48

Igen – Precisera uppgiften och avgränsa den så mycket du kan.
Gör en grov disposition och börja skriva! 

Gör ett första skissartat men fullständigt utkast.  
Det blir säkert både risigt och glest, men sådant får man stå ut med.
Nu har du faktiskt något att komplettera och förbättra.

Här finns mycket att utgå ifrån:
https://www.so-rummet.se/kategorier/religion/judendomen

Be så din lärare om handledning.

Lycka till!

Svara Avbryt
Close