1 svar
15 visningar
Boze är nöjd med hjälpen
Boze 43
Postad: 12 nov 11:01

Judendoms Tanakh och Kristendomens Gamla Testamente

Hej! har ett par frågor som jag inte kunnat få hjälp med.

Undrar om gamla testamentet i kristendomen har exakt samma innehåll som Tanakh? Och om det inte är så, är det då en förenkling av judarnas Tanakh? För som det står skrivet i min religionsbok står det att Paulus ansåg att man inte behövde förhålla sig till de judiska reglerna om exempelvis mat som kristen. Det leder till antagandet att det gamla testamentet har vissa delar som är bortplockade jämfört med Tanakh.

Och vad gäller Tanakh så är det inte en sammanhängande bok eller hur? Utan det är åtskilda skrifter som alla tillsammans kallas för Tanakh, och isåfall, hur kunde allt innehåll få plats i bibeln? Det måste väl finnas revideringar?

Betapred 47
Postad: 14 nov 11:35

Gamla testamentet i kristendomen delar många texter med Tanakh, skillnaderna ligger i ordningsföljd och ibland i tolkningen av vissa texter. Kristendomen betraktar Gamla testamentet som en föregångare till Nya testamentet och tolkar vissa texter på ett sätt som skiljer sig från judisk tradition.

Tanakh består av tre huvudsakliga delar: Tora (Lagen) Nebiim (Profeterna) och Ketubim (Skrifterna). De olika böckerna är separata texter som samlats inom dessa kategorier. I kristendomens Gamla testamentet är böckerna organiserade på ett annat sätt, och vissa texter kan vara kortare eller saknas.

Svara Avbryt
Close