1 svar
32 visningar
behöverhjälpp 31
Postad: 10 nov 12:35

Juridik Case

Hej! Behöver hjälp med att göra bedömningar av ett case och har suttit med uppgiften i några timmar nu men inte kommit något vart. Har tittat runt på BrB och annat och hittat vissa lagrum, men kan inte bedöma vad hon döms för, uppskattar all hjälp jag kan få!

Här är själva caset:

Det är onsdag eftermiddag och Sandra Sten är ute med cykeln när hon hör en bil krascha bakom sig. Hon vänder sig chockat om och ser att bilen kört in i mittenräcket på vägen. Det verkar ha gått fort då bilen är rejält skadad. Inga hoppar av sin cykel och lämnar den på vägen, hon glömmer helt av den då hon springer upp på en gångbro över vägen för att ta sig undan och få en bättre överblick. Väl uppe på gångbron tar hon upp sin telefon och börjar filma det som händer. Hon vill försäkra sig om att hon ska minnas vad som hänt ifall hon behöver återge informationen till polisen. Hon har inte larmat och till slut kommer andra trafikanter som ringer 112. Räddningstjänsten kommer så småningom till platsen, Sandra filmar både poliser, brandmän och ambulanspersonal som börjar arbeta. På grund av trafikläget runt platsen är det svårt för räddningstjänsten att komma intill och göra sitt arbete. Efter 1,5 timme har både personen i bilen tagits om hand och bilen bärgats bort. Sandra har allt på film, zoomar hon in ser hon ansiktet på personen som satt i bilen. När hon kommer hem ska hon på ett träningspass på gymmet. I omklädningsrummet visar Sandra filmen för sina vänner som blir chockade av filmen. Väl hemma igen går Sandra in på polisens nyhetssida och ser att det inte kommit några mer uppgifter om olyckan. Hon somnar till slut efter att ha tittat på filmen en gång till. 

Maria V 61
Postad: 10 nov 22:55

Hej,

Du är inne på fel lag, Titta i Trafikförordning (1998:1276) 

2 kap. 8 § första stycket trafikförordningen (1998:1276) att en ”trafikant som med eller utan egen skuld haft del i en trafikolycka skall stanna kvar på platsen” samt i ”mån av förmåga - - hjälpa skadade och medverka till de åtgärder som olyckan skäligen föranleder”. Bestämmelsen är emellertid inte straffsanktionerad.

Om någon hade dött så skulle det kunna vara BrB och då handlat om att Sandra underlåtit att handla. Genom att inte ringa om hjälp omgående kan hon ha orsakat att en person dör, som annars inte skulle ha dött om ambulans kommit tidigare, vållande till annans död. Se BrB 3kap: 

7 §   Den som av oaktsamhet orsakar annans död, döms för vållande till annans död till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter.

Du måste oavsett vid andvänding av lag se till lagens rekvisit. Vad rekvisit är kan du få hjälp av här:

Rekvisit och brottet mord: https://youtu.be/mZH2dLnR9Yw

Lägg där också till rekvisitet: underlåtenhet

Hälsn

Maria V

Svara Avbryt
Close