1 svar
49 visningar
Mallorcaskolan 15
Postad: 16 nov 2018

Juridik, Fastighetsköp

Jag ska skriva en artikel i den lokala pressen om hur ett husköp går till. I artikeln ska jag ta upp vilka lagar som är relevanta. Jag ska ta upp vilka rättigheter och skyldigheter som finns. Jag ska även ta upp vilka fallgropar som kan finnas, samt vad man ska tänka på. 

Jag tror det har någonting att göra med JB men vet inte riktigt hur jag ska göra. Behöver hjälp att börja, vilka paragrafer ska jag hänvisa till och hur går det till?

Tack på förhand!

jek7 33
Postad: 22 nov 2018

Det är främst Jordabalken som gäller vid fastighetsköp, men det är förmodligen vad du syftade på med JB. Vilka paragrafer som är bra vet jag inte, jag har aldrig direkt läst den själv, trots flertalet husköp/försäljningar. :o)

https://lagen.nu/1970:994

Viktigast att tänka på som köpare är nog undersökningsplikten; fel eller brister som man borde ha kunnat upptäcka vid en noggran undersökning, kan man inte påpeka sedan att dom är fel. Och bra att veta att en beiktning gjord av säljaren inte egentligen är värt något avseende undersökningsplikten. Att kolla upp pantbrev, så inte fastigheten är pantsatt (utöver de lån som ska lösas vid köpet) är förmodligen bra, fast det brukar Mäklaren ha koll på.

Som säljare är det bra att vara medveten om att man kan få ansvara för s.k. dolda fel, och att man har en viss upplysningsplikt. Eventuellt ska man ta med att man bör ha koll på reavinst-skatte-regler.

Rent praktiskt är det bra att veta att bud (vid budgivning) inte är bindande för någon, och säljaren kan sälja till vem de vill, och att inget är bestämt innan köpekontraktet är påskrivet. (Och finns det klausuler i köpekontraktet är det inte säkert det är klart då heller.)

Svara Avbryt
Close