1 svar
48 visningar
mjs311 115
Postad: 13 jun 2020

juridisk person och fysisk person

hej, jag pluggar just nu inför en prövining i företagsekonomi 1. jag undrar vad termen Juridisk person betyder. 

jag har stött på det ordet när jag läser om olika företagsformer. det står exempelvis "ett handelsbolag är en juridisk person till skillnad från en individ som är en fysisk person."

Teraeagle 12180 – Moderator
Postad: 13 jun 2020 Redigerad: 13 jun 2020

Du och jag är fysiska personer, dvs faktiska personer. En juridisk person är inte en riktig person, det kan t ex vara ett företag. Både juridiska och fysiska personer kan ingå avtal. 

Handelsbolaget kan alltså göra saker som en vanlig person skulle kunna göra, t.ex. skriva på ett hyres- eller låneavtal. Då är det själva företaget som är bundet till avtalet.

Ett företag kan såklart inte skriva under något, det är ju inte något som rent fysiskt existerar och kan hålla i en penna. Därför utser man något som kallas för firmatecknare, dvs personer som har rätt att skriva på ett avtal så att det blir bindande för företaget.

Om du skriver på ett avtal som fysisk person är du själv bunden att följa det. Om du lånar pengar är du personligen ansvarig för att betala tillbaka dem. Om du skriver på samma avtal som firmatecknare för en juridisk person (t.ex. ditt företag) är det företaget som är ansvarigt för att betala tillbaka pengarna.

Svara Avbryt
Close