2 svar
307 visningar
loglady är nöjd med hjälpen
loglady 40
Postad: 5 jan 2021 16:36

Kalibreringskruva

Denna fråga gäller laborationsteknik i Kemi 2. 
Jag har gjort en laboration på spektrofotometri där absorbansen skulle bestämmas som funktion av koncentrationen. Uppgiften var sedan att skapa en kalibreringskruva för att bestämma okända koncentrationer av prov man visste absorbansen på. Jag har tvingat kalibreringskurvan genom origo för det är så jag lärt mig att en kalibreringskruva ska bestämmas, annars är det bara en vanlig trendlinje av punkterna. Min lärare säger att jag INTE ska ha min linje genom origo, och att kalibreringskruvan är trendlinjen. Vad är rätt? Ska kalibreringskruvan gå genom origo eller inte? 

mag1 8927
Postad: 5 jan 2021 17:22

Absorbansvärdet som spektrofotometern ger beräknas med Beer-Lamberts lag från den mängd ljus som faktiskt kommer igenom kyvetten med ditt prov i. Detta ljus kallas transmittansen (T) och bestäms från ljusintensiteten som kommer ut ur provet (I) delat med ljusintensiteten som skickas mot provet (I0).

Från denna uppmätta T beräknas sedan absorbansen, men detta sätt att beräkna absorbansen har begränsningar, då Beer-Lamberts lag har högst precision vid absorbansvärden mellan 0.2-0.5 AU, men upp till 1.0 AU kan accepteras beroende på vad du mäter på. Du kanske känner igen från labinstruktionen att prover med absorbans över 1.0 AU skall spädas, det är just beroende på detta - att absorbansen helt enkelt inte är direkt proportionell till koncentrationen utanför detta intervall med vanliga skolspektrofotometer.

Oftast accepteras absorbansvärden mellan 0.1-1.0 vid skollaborationer. Men som din lärare påtalade är det korrekt att inte tvinga in linjen genom origo beroende på transmittansen och dess omvandling till absorbans med hjälp av Beer-Lamberts lag.

loglady 40
Postad: 5 jan 2021 18:29

Tack så väldigt mycket för hjälpen!

Svara Avbryt
Close