1 svar
478 visningar
Korra 3522
Postad: 16 dec 2021 21:25 Redigerad: 16 dec 2021 21:27

Kalium och klor

Det känns konstigt när jag ska skriva formeln för kalium som reagerar med klor. Som ska bilda Kaliumklorid

Kalium kommer ensamt antar jag, den har 1 valenselektron. Och klor kommer i par. Men jag visste inte att En kaliumkloridjonförening (Använder ej ordet molekyl för att metall + icke-metall inte är en molekyl) skulle ha 2 st 1 kloratom. Men när jag tänker efter så uppnår klor och Kalium ädelgasstruktur om de bara binder sig till varandra. Alltså Kcl

Jag ska alltså sortera bort en kloratom även om de kom i par bara för att när klor reagerar med kalium spelar det ingen roll att de kom i par, den ena kloratomen överger den andra för att binda sig med kalium ? Jag ska även lägga till en till kaliumatom för att balansera, men är det så jag ska tänka?
K+Cl2KCl2K+Cl22KCl
Vet inte om reaktionsformeln under tiden man skriver den spelar så stor roll vad man egentligen skriver. Att bara resultatet kommer fram.
Men, varför överger ena kloratomen sin kompis och binder sig hellre med Kaliumatomen?
Kalium har dessutom lägre elektronegativitet?
Kloratomerna har redan ädelgasstruktur tillsammans innan den ena flyr till kalium? 

Tacksam för svar

mag1 Online 8290
Postad: 16 dec 2021 22:02

Det som sker är att en jonförening bildas, d.v.s. saltet KCl. När grundämnet kalium reagerar med klorgas, får samtliga inblandade atomer ädelgasstruktur, kalium tappar sin valenselektron och klor får denna elektron (och slipper dela den med en annan kloratom) och därmed ädelgasstruktur, win-win situation m.a.o.

I klorgasmolekylen uppfylls den s.k. oktettregeln, men det är inte ädelgasstruktur, då atomkärnorna fortfarande behöver dela ett elektronpar med varandra.

Svara Avbryt
Close