2 svar
661 visningar
Duvetanna 17 – Fd. Medlem
Postad: 27 maj 2018 15:15

Kalla Kriget

Vad kom segrarmakterna från kriget överens om vad gäller Östeuropa? Fanns det någon motsägelse i överenskommelsen?

Teraeagle 20221 – Moderator
Postad: 27 maj 2018 15:18

Kalla kriget var inget riktigt krig och hade inga segermakter. Eller ja, Sovjetunionen föll ju samman till slut.

Ingemar 517 – Fd. Medlem
Postad: 28 maj 2018 00:01
Duvetanna skrev:

Vad kom segrarmakterna från kriget överens om vad gäller Östeuropa? Fanns det någon motsägelse i överenskommelsen?

 Östeuropa hamnade rätt snabbt under sovjetiskt inflytande. De regeringar som tillsattes i de olika öststaterna låg under Sovjetunionens kontroll och det var inte fråga om några demokratier. Enda riktiga undantaget var Jugoslavien som hade Tito som ledare, men han var kommunist och Sovjets ledare lät honom hållas. Rätt snabbt efter krigsslutet började Sovjetmakten att montera ner fabriker och andra värdefulla byggnader och maskiner för att frakta dem från Östeuropa till Sovjet. Man hävdade att det var ett krigsskadestånd. 

I Västeuropa var det precis tvärt om. USA satte i gång med Marshallhjälpen där pengar från USA pumpades in i ett krigsskadat Europa som en vitamininjektion. Även vi i Sverige tog del av Marshallhjälpen. 

Så, när Sovjet plundrade öst så hjälpte USA väst att snabbt komma på fötter igen, rent ekonomiskt. Det här skapade ekonomiska problem för öststaterna som de fick dras med ända fram till 1989.

Tyskland var speciellt. Segrarmakterna delade upp Tyskland i fyra zoner. Halva Berlin tillhörde västmakterna och hamnade i den östtyska zonen som en ö. När segrarmakterna blev ovänner blev den här uppdelningen olycklig med Berlinblockaden och byggandet av Berlinmuren som följd.


Var det svar på frågan? Den är väldigt vagt ställd. Gäller frågan den rent fysiska uppdelningen av maktsfären mellan öst och väst finns en sida här: http://www.kalla-kriget.se/bakgrund/europas-delning.php

Svara Avbryt
Close