1 svar
738 visningar
Student02 615
Postad: 9 mar 2019 18:41 Redigerad: 9 mar 2019 19:15

Källkritik inledning

Hej! Ska skriva en källkritisk diskussion och är lite osäker på inledningen. Tänkte kanske börja skriva något i stil med:

Källa är en plats där du hittar/får information. Det kan vara allt från internet, chattgrupp, bok, person till kvarlevor, bilder och föremål. Källor är något som vi alla använder oss av, men är källan alltid trovärdig? Det gäller att vara källkritisk, dvs fråga sig: Vem skrev källan? Har avsändaren upplevt det själv? När skrevs den? Har källan anledning till att ljuga? Är källan verkligen vad den utger sig för att vara? OBS: Detta är bara det jag har tänkt. 

Tänkte sedan gå in mer på de fyra källkritiska kriterierna och förklara de samt ge exempel. Tänkte även kanske jämföra lite med hur det såg ut förr, alltså sociala medier, att vi har globaliserats etc. 

Låter detta bra som en inledning för att sedan komma in i det jag ska skriva om eller har ni några tips/andra idéer?

Jag ska förövrigt specifikt diskutera om varför det är viktigt när man söker information om ämnen som just ekonomi, politik och sociala frågor. Dessutom ska jag tänka på varför information ofta förvrängs och vem som vinner på det. 

Ang politiskt är det klart att de olika partiernas egna hemsidor är förvränga på ett sätt som målar fram de på bästa sätt. Ekonomiskt kanske är att de olika ekonomiska sättens egna hemsidor också målar upp de bra? Eller? Den som vinner är ju ofta säljaren/partiet etc som vill att folk ska köpa det de säger. 

Hade varit kul att bolla idéer!

helpme02 26
Postad: 10 mar 2019 00:25

Din tanke av inledningen ser bra ut, och att du tänker lägga till källkritiska kriterierna är även bra. Se bara till att din inledning inte blir längre än själva texten, samt att du inte ger för mycket information om saker i inledningen. Jag menar alltså att du inte förklarar massa saker (hoppas du förstår). Men förövrigt ser det bra ut. Om texten ska vara mycket lång så kan du även välja en sida och kolla hur de har källhänvisat - nogrannt eller ej oså. 

Svara Avbryt
Close