7 svar
44 visningar
ilsi är nöjd med hjälpen
ilsi 56
Postad: 4 okt 18:19

Kan man göra en experimentell studie där man kollar på galaxers evolution utifrån kollisioner?

Hej! 

Vi har precis börjat med vårt gymnasiearbete och har nu fått möjligheten att samarbeta med ett observatorie. Vi har dock fastnat lite på frågeställningen där den ska vara tillräckligt begränsad men ändå möjlig att studera med tillgång till teleskop. Vår plan är att kolla på gamla bilder av två galaxer som man sedan vet kolliderat och sen genom att titta i teleskop se hur de utvecklats och påverkats av detta. Det verkar dock inte finnas så många galaxer som kolliderat som det också finns information kring och tänkte därför kolla om detta är genomförbart i ett gymnasiearbete alternativt om det går att vrida lite på idéen.

 

Tack på förhand!

Yngve 35708 – Livehjälpare
Postad: 4 okt 18:37 Redigerad: 4 okt 18:37

Kul idé, men jag befarar att den blir svår att genomföra eftersom en kollision mellan två galaxer tar väldigt lång tid, typ 1-2 miljarder år.

Så det kan bli svårt att hitta gamla bilder på galaxerna innan kollision.

Källa: Nasa

Laguna 26926
Postad: 4 okt 18:43

Det går säkert att göra något intressant, men experimentell känns som fel ord.

ilsi 56
Postad: 4 okt 19:44

Ja jo det är självklart mer av en observation. Men finns det något sätt att vinkla idéen då så att man kan ta vara av möjligheten att undersöka galaxer med teleskop?

Vad kan ni se och mäta med teleskopet? Absorptionslinjer? En idé är då att verifiera Hubbles lag som säger att galaxer rör sig fortare bort från oss ju längre avståndet till dem är. 

ilsi 56
Postad: 4 okt 20:35

Oj det vet jag faktiskt inte men det låter ju väldigt intressant. Är det möjligt att göra ett helt gymnasiearbete på detta?

Se t.ex: http://astro.wku.edu/astr106/Hubble_intro.html

Rödförskjutning ingår väl i gymnasiefysiken och matten i sig är inte heller så svår att förstå. Den teoretiska delen av arbetet blir väl att förklara Hubbles lag, rödförskjutning och det de kallar "small angle approximation", dvs att sin(v)v för små värden på v.

Utmaningen är datainsamlingen, dvs om ni ens har utrustning för att mäta det som står på sidan jag länkade till. Det kan också vara en utmaning att välja ut våglängder för att beräkna galaxens hastighet. Diskutera med din lärare!


Tillägg: 4 okt 2023 21:11

En kul detalj är att du kan beräkna ett värde för Hubbles konstant, som i sig kan användas för att bestämma universums ålder. Så du kan välja om syftet med arbetet ska vara det eller att bara verifiera lagen.

ilsi 56
Postad: 5 okt 11:05

Jag får kolla det, tack så mycket!

Svara Avbryt
Close