2 svar
4363 visningar
kasim 2 – Fd. Medlem
Postad: 11 maj 2020 10:02 Redigerad: 11 maj 2020 13:10

café Lärkan har växt

Föreställ dig ett scenario där café Lärkan har växt och nu har tre stycken caféer runt om i staden. Företaget har ett eget litet kontor där administration och ledning sitter. Det finns kanske andra avdelningar också..?..

Ändrade din rubrik från "kan någon ge förslag på hur kan man besvara den här frågan?" till "café Lärkan har växt". /Smaragdalena, moderator

Smaragdalena 73691 – Lärare
Postad: 11 maj 2020 11:18

Välkommen till Pluggakuten!

Nej, det är inte meningen att någon skall göra dina uppgifter åt dig. Det står i Pluggakutens regler att du skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit. Meningen med Pluggakuten är att du skall få den hjälp du behöver för att kunna läsa dina uppgifter själv, inte att någon annan skall servera dig färdiga lösningar på dina problem. Det står också att rubriken  skall berätta vad tråden handlar om. En tråd som heter "kan någon ge förslag på hur kan man besvara den här frågan?" kan handla om precis vad som helst, så det duger inte. /moderator

kasim 2 – Fd. Medlem
Postad: 11 maj 2020 11:41

ag skall alltid särskilja på följande 3 faktorer när jag tänker på vilka medarbetare som behövs i min organisation
1.Funktion
2.Roll
3.Ansvar
Målet är att alla dessa tre faktorerna skall fungera tillsammans i harmoni. Funktionerna skall upptas av bolagets rollfördelning och alla skall känna ett personligt ansvar för att uppnå sina uppgifter.

1.Funktion
Att tänka på medarbetarens funktion istället för titel eller roll kommer att göra en grundläggande skillnad på min organisation.
Ett bolag behöver endast fyra funktioner för att fungera optimalt, dessa är:
1.Skaparen
2.Säljaren
3.Bankiren
4.Projektledaren

Skaparen
Funktionen som producerar det som bolaget levererar till kunden. Det kan vara kodaren som utvecklar eller konsulten som kunden anlitar. Organisationens ansvar är att se till att skaparen alltid har tid att skapa och inte upptas i andra processer. Målet är att majoriteten av mina medarbetare skall vara Skapare i din organisation, för det är de som producerar det som kunden vill betala för. Producerar inte Skaparen uttrycker det sig i personlig frustration och leverans till kund blir lidande.

Säljaren
Funktionen som ser till att bolagets produkt eller tjänst erbjuds på marknaden. Funktionen skall nätverka, synas, prata med kunder och leverantörer och ständigt skapa nya relationer. Utan Säljaren kommer man aldrig nå ut till marknaden på ett bra sätt, oavsett hur bra produkten och tjänsten må vara.
Bankiren
Bankiren ser till att hålla koll på intäkter, utgifter, mäta resultat och följa upp de uppsatta målen. Utan Bankiren har man inte total uppsikt över verksamheten utan jobbar istället på ”känsla”. Bankiren litar inte på känslor utan räknar och tar fram fakta istället.
Projektledaren
Den här funktionen ser till att alla delarna i bolaget fungerar tillsammans och på det mest optimala sättet. Projektledaren är människokännare som lyssnar och ser till att alla känner sig ständigt motiverade och har tydliga uppsatta mål.

Svara Avbryt
Close