1 svar
25 visningar
malmalek 6
Postad: 4 jun 20:48 Redigerad: 4 jun 21:34

Kan någon rätta min bokanalys och ge förbättringar om det behövs?

Boken handlar om den 13 åriga tjejen som precis har börjat sjuan. Hon hade många problem såsom att hon ville få Sakke att lägga märke till henne, och varför hennes bröst inte växer. Fast det finns ett annat problem som är att Jennas mamma har cancer.

I berättelsen nämner författaren Johanna Thydell att den utspelar i början av 2000-talet där man hade en ganska stor rädsla inför de som har insjuknat i cancer. Den är skriven i nutid och författaren försöker inte fokusera på framtid och dåtid. Det finns mycket slang och svärord i boken och är även lättläst. Den är skriven på ett ungdomligt språk.

Man märker att den är skriven ur Jennas perspektiv, hon berättar om sig sjölv som en annan person, men hon berättar om hennes känslor och tankar själv.  

Huvudpersonen i berättelsen är den trettonåriga Jenna Wilson som precis har börjat och försöker ta sig ut ur alla problem hon hamnar i. Hon påverkar handlingen av berättelsen på ett oväntat och flera olika sätt. Hon ville vara en av de populära och coola eleverna i skolan, därför börjar hon dricka sig full och sminka sig.

Hennes mamma, mormor och morfar är också huvudpersoner i berättelsen. Mamman är cancersjuk och som bara helt plötsligt försämras hela tiden, den unga och roliga mamman som Jenna kände till förvandlades till någon hon skäms för, och mormor och morfar som hjälper till deras dotter. Den gnällande mormon på tvätt, städning och disk får Jenna att bli arg varje gång.

Jenna är alltid rädd för den dagen, den dagen hennes mamma dör.

(Sid 110 i boken)

”Om du dör mamma, då tar jag livet av mig”

Huvudpersonerna upplevs som verkliga, det de säger och gör känns som om den här berättelsen är baserad på en verklig berättelse, och det är den. Man ser även tydliga drag av både krälek och ungdom.

Miljön runtomkring personerna spelar ingen roll i berättelsen.

Boken har genren kärleks och ungdomsroman.

Lägg in detta förslag i tråden du har om denna fråga. Det är inte tillåtet att ha flera trådar om samma fråga, eftersom det kan orsaka dubbelarbete och förvirring. Diskussionen fortsätter i den andra tråden, och denna tråd låses. /moderator 

Tråden är låst för fler inlägg

Close