3 svar
46 visningar
sandande120 58
Postad: 3 jan 13:57

Kan nån ge exempel på att lära sig nåt implicit?

Jag vet vad explicit betyder, men jag har svårt att komma på vad implicit inlärning kan vara, förutom att det sker mer undermedvetet, alltså inte det aktiva lärandet.

 

Exempelvis i en lärobok i engelska för grundskolan där det är en text och tillhörande frågor och översättningsuppgifter skulle jag säga att det explicita lärandet är att utöka ordförrådet, lära sig nya fraser, grammatik, tala med varandra genom att använda de nya orden m.m. Vad är då det implicita?

Om det är en text med tillhörande frågor skulle jag säga att det explicita lärandet är läsförståelse, medan ordförråd och grammatik är mer implicit. 

Ett exempel med lite mer distans mellan det implicita och explicita är hemkunskap/bakning. Det explicita lärandet handlar om att lära sig laga mat och fungera i ett kök, men det implicita lärandet är måttomvandlingar (Hur många liter är 14 dl?; Hur många teskedar går det på en matsked?, osv.), kanske lite miljöaspekter (varför bör en inte diska under rinnande vatten, utöver den ekonomiska aspekten?), samt att det även kan vara ett sätt att lära sig planera. 

sandande120 58
Postad: 4 jan 13:48

Tack för svaret! :)

Varsågod! :)

Svara Avbryt
Close