1 svar
45 visningar
ProvKillen 43
Postad: 1 apr 2020 Redigerad: 1 apr 2020

Kan ni hjälpa mig med mig Manus om fattigdom?

Hej! Jag är en sån där som är seriös med betygen och vill få det bästa. Jag vill att ni läser min manus för en tal om den extrema fattigdom. Jag vill jätte gärna få tips vad jag kan lägga till eller ta bort. Återigen snälla hjälp mig få det bästa av det bästa. Tack!

 

Hej! Idag vill jag berätta till er om den extrema fattigdomen och hur de lever

 

Extrem fattigdom är ett problem som ungefär 10 procent av hela världsbefolkningen befinner sig i. Ungefär 750 miljoner människor är extrema fattiga jämfört med 1,9 miljarder i 1981. Av alla de som lever i extrem fattigdom är ungefär 385 miljoner barn. Dessa barn har det jättesvårt och har inte lika många rättigheter som vi i den rika världen har. Vi barn har allt vi behöver som skola, familj, hus, mat, vatten, kläder allting. Men fortfarande vill vi ha mer. Varje dag dör 7000 barn av svält för de har förorenat vatten och har inte tillräcklig mat. Och samtidigt kastar vi mat och slösar vatten.[RH1]  Flickor är generellt sett hårdare drabbat av fattigdom än pojkar.

 

Vi har försökt att minska fattigdomen i världen men det finns fortfarande många som är fattiga. USA har skänkt bort 20 triljoner dollar till program för fattigdomsbekämpning men bara minskat med 1,2 procent.

 

Orsaker till fattigdom.

Brist på rent vatten. Utan rent vatten är det svårt att leva eftersom de inte kan tvätta sig och laga mat men tyvärr finns det inte så mycket mat åt de fattiga. Man behöver tvätta sig för att behålla en god hygien så det sprids inte fler sjukdomar. Idag är det ca 2 miljarder människor som har inte tillgång till rent vatten.
Brist på utbildning. Allt är beror på utbildning. Brist på utbildning gör att demokratin inte fungerar, ekonomin fungerar inte, sjukvård fungerar inte, hur man ska använda vatten. Så allt beror på utbildning.
Konflikter och krig. Vissa områden kan vara fattiga för konflikter och krig. När man har hittat rent vatten vill andra områden också ha det så det börjar konflikter och krig.
 

Vad kan de rika länder göra?

Vi kan alla bidra till en bättre värld. De rika länderna kan skänka bort någon procent av deras lön för att bygga sjukvård, skolor och kunna ge utbildning samt teknik till industri och jordbruk Vi kan donera pengar till olika organisationer som Rädda barn för att hjälpa de fattiga barn.

Vi kan se till att alla sjukhus och skolor har tillgång till rent vatten. Istället att slänga bort kläder kan vi skänka bort kläderna till dem fattiga.

 

Ett exempel på ett rikt land som ger bistånd är Sverige. Sverige hjälper med jämställdhet och kvinnors roll i utvecklingen. Jämställdhet är viktigt för att minska fattigdomen, eftersom kvinnor prioriterar inkomsterna till sina barns utveckling mer än vad män gör. Detta kan då i sin tur minska landets fattigdom då barn får bättre utbildning som leder till att samhället får bättre sjukvård, teknik och mer skolor som i sin tur gör att flera går till skolan och får utbildning. Biståndet hjälper också kvinnors politiska deltagande och inflytanden i landet bli större. Resultatet blir att landet blir rikare.

 

Unicef är en bra och pålitlig organisation som hjälper barn som är fattiga med rent vatten och mat. Unicef har under många år försökt bekämpa minskningen av fattigdom i världen. En annan bra organisation är Rädda Barnen, Rädda barnen är en annan organisation som är samma som Unicef. båda har samma mål att kunna minska fattigdomen i världen och ge alla tillgång till utbildning, mat och vatten. Men de kunde inte ha gjort det utan vår hjälp som människor att ge gåvor till dessa organisationer.  Så varför inte ge bort någon 20 lapp till dem? Eftersom vi människor som lever i den rika världen kan vi hjälpa de fattiga eftersom de fattiga är också människor och bör ha samma rättigheter som vi människor i den rika världen har.

 

Jag har använt Unicef för att kolla om vad de gör och försöker göra och ger anledningar varför vi behöver skänka bort till de fattiga. SO-rummet har jag använt det mesta av eftersom den hade så bra texter som man kunde använda sig av för att lära sig om fattigdom. Rädda Barnen är också en organisation som försöker att bekämpa mot minskningen av fattigdom i världen och jag har använt den för att dubbel kolla om det stämmer med andra källor. Jag har också fått lite kunskaper från Youtube som pratar just med Fattigdomen i världen så jag blev lite mer säkrare om vad jag behövde prata om. 

                          

Tack för att ni lyssna om vad jag hade att säga om fattigdom och hoppas att ni kommer att tänka om detta om fattigdomen och vad du kan göra att hjälpa de fattiga.

 

Tack snälla återigen snälla ge mig tips för att höja betygen på det här manus för tal åt fattigdom i världen

Du har redan en tråd om den här uppgiften. Det står i Pluggakutens regler att man bara får ha en tråd om varje fråga. /moderator

Tråden är låst för fler inlägg

Close