9 svar
202 visningar
Nils Fagerlund 3
Postad: 8 jan 2021

Kandidat eller master i Matematik?

Som frågan lyder, är det värt att läsa en master i matematikprogrammet, eller kandidat lönemässigt? Och hur stora är skilllnaderna isåfall

Teraeagle 12464 – Moderator
Postad: 8 jan 2021 Redigerad: 8 jan 2021

Utan att vara särskilt insatt i matematikeryrket är väl det ett ganska akademiskt yrke där man normalt arbetar med någon typ av forskning och då är det kandidat+master+doktorsexamen som gäller. Sen kan man såklart jobba som t.ex. matematiklärare om man har en kandidat och läser en kompletterande pedagogisk utbildning, men då är det snarare yrkesvalet som lärare som styr lönen snarare än att man har valt en mattekandidat.

Vill du tjäna pengar skall du satsa på att bli artist, idrottsstjärna eller influencer istället.

Teraeagle 12464 – Moderator
Postad: 8 jan 2021 Redigerad: 8 jan 2021
Smaragdalena skrev:

Vill du tjäna pengar skall du satsa på att bli artist, idrottsstjärna eller influencer istället.

Nåja, det finns många välbetalda yrken inom teknik och ekonomi också där man får syssla mycket med matematik. Man kan tjäna en hel del som matematiker också om man t.ex. blir en framgångsrik forskare, men det ska ju finnas någon som är villig att betala för ens tjänster också och tyvärr är ju inte den marknaden särskilt stor i just detta fall.

Moffen 1065
Postad: 9 jan 2021

Hej!

Jag tänker börja med att säga att jag inte har koll på löner inom olika yrken vilka kanske handlar mycket om matematik.

Hur som helst så erbjuder mitt universitet masterprogram (inom matematik) med inriktning mot: 

  1. Matematik
  2. Applicerad matematik och statistik
  3. Finansiell matematik

Efter att ha gått en kandidat där jag mer eller mindre bara följde någon typ av "kursplan" så kan jag säga att det inte är lämpligt om du inte vill läsa en master (men det beror säkert mycket på universitet också). Om du bara vill läsa en kandidat så kan jag säga att du:

  1. Antagligen får hålla på med mer eller mindre statistik och tillämpad matematik på något sätt
  2. Specialisera dig en hel del tidigt

Jag gjorde inte det och insåg att det jag läst mer eller mindre "är onödigt" på ett faktiskt jobb, eller att det helt enkelt inte skulle vara användbart. Det betyder inte att kurserna är dåliga eller inte värda att läsa, men om du bara vill gå en kandidat och sen ut i arbetslivet, ja då blir det nog en del statistik och liknande vilket du får börja specialisera dig efter tidigt.

Om du väljer inriktningen matematik inom masterprogrammen då ska du nog mer eller mindre fortsätta att forska/jobba inom det akademiska och doktorera. 

Ett yrke som "matematiker" (vilket jag aldrig hört det användas som, det har oftast andra namn) kan vara väldigt många olika saker, och då såklart med varierande löner. En väldigt vanlig kombination för matematiker är att även ha med programmering i bagaget, och det gäller speciellt om du vill ut i arbetslivet efter en kandidat/master.

Om du verkligen gillar matematik så tvivlar jag inte på att du kan hålla på med det (i någon mening) och ha en bra lön. Men det är nog inte den snabbaste eller enklaste vägen till en bra lön.

Nu svarade jag inte så mycket på skillnaden mellan master/kandidat vad gäller lön, men den frågan tycker jag saknar mening. Det beror helt på vad du väljer att läsa för master, kurser under din kandidat, och vilket jobb du kommer ha. 

Nils Fagerlund 3
Postad: 10 jan 2021

Tack för ett sådant bra svar!

Ja jag tycker ju om matematik väldigt mycket och är bär ganska bra på det. Om jag får ställa en annan fråga, hur svår är matten på matematikprogrammet jämfört med civilingenjör. Är det svårare eller ungefär lika svårt?

Moffen 1065
Postad: 10 jan 2021
Nils Fagerlund skrev:

Tack för ett sådant bra svar!

Ja jag tycker ju om matematik väldigt mycket och är bär ganska bra på det. Om jag får ställa en annan fråga, hur svår är matten på matematikprogrammet jämfört med civilingenjör. Är det svårare eller ungefär lika svårt?

Jag har inte jättemycket erfarenhet vad gäller civilingenjörskurserna, men det kan vara en del skillnad beroende på kurs.

Överlag skulle man kanske kunna säga att på ett matematikprogram så är matematikkurserna ganska teori- och bevis-tung, och det är en ganska rejäl skillnad från gymnasiet (i alla fall mitt). På ett civilingenjörsprogram så är nog liknande kurser mer inriktade mot problemlösning och "faktiska beräkningar". Det är mest alltså på kurser som båda program läser, som exempelvis någon typ av flervariabelanalyskurs.

Utöver det så skulle jag säga att matematikprogrammet läser mer "faktiskt" matematik i den mening att man lär sig matematik, och inte nödvändigtvis mest tillämpningar. Då blir det svårt att jämföra på samma sätt som många som läser ett matematikprogram inte läser fysikkurser, men det gör många på civilingenjörsprogrammen. På ett matematikprogram (och kanske även civilingenjörsprogam) så ligger nog svårighetsgraden en hel del i vilka kurser och universitet du läser dom på.

Matematiken på ett matematikprogram och ett civilingenjörsprogram tror jag skiljer sig snabbt när man kommer in i sitt andra år. Då är mycket gemensam läsning slut eller liknande kurser som båda programmen läst klara (någon grundkurs, en/flervariabel, linjär algebra, kanske någon statistik kurs). 

Om du vill veta mer får du fråga på eller ha mer konkreta exempel.

Nils Fagerlund 3
Postad: Igår

Ja, är ju inne på både civilingenjör eller matematik

Vart läser du någonstans om man får fråga?

Moffen 1065
Postad: 9 timmar sedan
Nils Fagerlund skrev:

Ja, är ju inne på både civilingenjör eller matematik

Vart läser du någonstans om man får fråga?

I Uppsala.

Qetsiyah Online 4917 – Volontär digitala räknestugor
Postad: 8 timmar sedan Redigerad: 7 timmar sedan

https://www.pluggakuten.se/trad/teknisk-matematik-eller-kandidat-programmet-i-matematik/?#post-f1e6e2c1-cb9b-4b43-9a8a-ab5400d3dae8

https://www.pluggakuten.se/trad/soka-teknisk-fysik/?#post-f2ec4e86-c517-4ae2-9621-abc300a07039

https://www.pluggakuten.se/trad/ni-som-gatt-gar-matematik-kandidat/?#post-3e094dfa-666e-4f5b-b2cc-a9b20137a438

https://www.pluggakuten.se/trad/teknisk-matematik-ren-matematik/?#post-f4a16238-edfc-436a-a0ef-abb600abac5d

Mitt raka svar är att, om lön är viktigast för dig, inte ens gå en kandidat i matte utan satsa på ett matematiktungt ingenjörsprogram som teknisk matematik, teknisk fysik eller elektroteknik istället.

Om du har enkelt för matte är det också ett alternativ att läsa dubbelt, det blir inte superjobbigt pga en hel del överlapp i alla fall på kandidatnivå. På så sätt kan du ju få det bästa av två världar, ditt intresse och dina pengar!

Om du bor i stockholm och jämför SU och KTH så ska jag säga att SUs studietakt de första två åren är aningen långsam. KTH teknisk fysik och teknisk matte läser en totalt sett mindre mängd matte, men i snabbare takt. 

Om du samtidigt gillar programmering och statistik så är tekmat ett bra alternativ, och om du samtidigt gillar fysik så är teknisk fysik ett bra alternativ. Det är just programmeringen respektive fysiken i båda programmen som så att säga kryddar upp matten och ger dig biljetten ut i arbetslivet. Då förstår du nog varför plain matte inte ger dig möjligheter på samma sätt.

Dock har SUs kandidatprogram under åren mer och mer ändrats för att kompensera detta, vilket jag tycker är synd. Det borde finnas ett alternativ för de som är säker i sin passion och vill följa en ren karriärsväg. 

Jag har inte jättebra koll på detta men mitt intryck är att teknisk fysik i KTH är aningen mer teoretisk vad gäller fysiken, och innehåller aningen mer matte än andra. Av de jag kollat (lund chalm umeå karlstad mitt) är det också det enda som erbjuder master i matte. Det är ett fantastiskt bra alternativ om dubbelläsning inte är nåt för dig, du kan då välja mattemaster om du efter tre år insett att fysik inte är nåt för dig.

Svara Avbryt
Close