4 svar
96 visningar
Farina 117
Postad: 10 nov 2022 12:46

Kanin

Hej 

Jag fattar inte varför kanin har en lång blindtarm. Är det för att den äter sin avföring? men hur kan det här ha samband med längden på blindtarmen?

 

Tack i förväg

Teraeagle 20568 – Moderator
Postad: 10 nov 2022 13:16

Vad är det för ämne som bryts ner i blindtarmen och går det att koppla till en kanins föda?

Farina 117
Postad: 10 nov 2022 13:22
Teraeagle skrev:

Vad är det för ämne som bryts ner i blindtarmen och går det att koppla till en kanins föda?

Är det inte där som proteiner och vitaminer skapas?

Teraeagle 20568 – Moderator
Postad: 10 nov 2022 13:26

Nja, det var inte det jag var ute efter. Blindtarmen används för att bryta ner cellulosa hos många djur. Vi människor kan inte göra det men vi har också en väldigt kort blindtarm. En kanins föda består helt av växter och i dessa finns kolhydraterna till stor del bundna som cellulosa. Det är en evolutionär fördel för en kanin att kunna bryta ner och tillgodogöra sig detta ämne. Det är anledningen till att den har utvecklat en lång blindtarm.

mag1 9169
Postad: 10 nov 2022 13:35

Kaninen äter inte all sin avföring, då skulle den ju still slut sluta äta, men äter gör kaniner nästan hela tiden (p.g.a. deras föda är så svårsmält och innehåller så lite näring).

Men avföringen ifrån blindtarmen äter de igen, för att kunna bearbeta den igen, och på så vis få ut mer av näringen från växtdelarna (bl.a. cellulosa som Teraeagle skrev). Avföringen från blindtarmen kallas t.o.m. "nattavföring", eftersom det är oftast då den kommer.

Delar av kaninens immunförsvar är även aktivt i blindtarmen, där det känner av maginnehållets sammansättning.

 

Kaninens proteiner bildas dock inte i blindtarmen, utan inuti kaninens celler. Vissa vitaminer bildas av bakterier/arkéer i kaninens tarmsystem (precis som hos oss), men det är inte begränsat till just blindtarmen. Och en del av dessa vitaminer kommer ut i tarmen, från vilken kaninen (och vi) tar upp dem för vårt behov.

Svara Avbryt
Close