2 svar
383 visningar
Hanna2004 är nöjd med hjälpen
Hanna2004 100
Postad: 15 jan 2022 13:07

Karbonylföreningar

Hej, jag har prov på organisk kemi i nästa vecka och pluggar just nu förfullt. Jag kan rita ketoner, aldehyder osv men jag fattar bara inte riktigt innebörden av vad en karbonylförerning är. Är det så att det är ett samlingsnamn?

SeriousCephalopod 2686
Postad: 15 jan 2022 14:58 Redigerad: 15 jan 2022 15:00

Lite osäker på vad du menar med ett samlingsnamn men om du menar att karbonyl samlar ihop keton, aldehyd, och karboxyl i en grupp där alla ämnen som har exempelvis en ketongrupp per definition har en karbonylgrupp så är svaret ja.

Jag är inte kemist så mitt språkbruk kommer inte vara helt standardiserat men jag vill göra liknelsen till biologi.

Karbonyl är till keton, aldehyd och karboxyl vad

Däggdjur är till primater, rovdjur, och råttdjur.

Karbonyl och Däggdjur är stora kategorier som in sin tur innehåller mindre kategorier varpå man kan forma påståenden som

Alla aldehydföreingar är karbonylföreningar

på samma sätt som man kan säga

Alla primater är däggdjur.


Som svar på frågan "Kan du namnge ett ämne som har en karbonylgrupp?" så kan man alltså besvara frågan genom att namnge en aldehy som svar. Exempelvis "Svar: formaldehyd". Detta trots att namnet formaldehyd inte innehåller något som låter som karbonyl och därmed inte är uppenbart som svar. 

mag1 Online 8353
Postad: 15 jan 2022 15:05

En karbonylförening är en förening som har en karbonylgrupp, d.v.s. en kolatom som delar en dubbelbindning till en syreatom, C=O. Sedan binder denna kolatom till andra atomer, vilket gör att många kombinationer kan bildas.

Ketoner, aldehyder, estrar, karboxylsyror, aminosyror är alla exempel på föreningar som har sina egna funktionella grupper (ketonen, aldehyden o.s.v.). Och i alla dessa funktionella grupper ingår en karbonylgrupp. T.ex. karboxylsyragruppen COOH, kan tänkas som en kombination av en alkohol (OH) som binder till kolet. Detta kol har även en dubbelbindning till syret, d.v.s. karbonylgruppen. Så karboxylsyran är ett exempel på en karbonylförening.

Svara Avbryt
Close