3 svar
32 visningar
lydiakyrkebo 4
Postad: 26 okt 2020

Kärnkraft-fördelar samt nackdelar

Hej! Har bara en fråga angående kärnkraft, nackdelar och fördelar. Är det någon som har några bra ( inte bara "självklara" saker utan också andra lite mer ovanliga ) födelar eller nackdelar med det. Skicka även med länk till sidan där ni hittat de på så jag samtidigt kan vara lite källkritisk! 

Tack för svar!

Ebola 1868
Postad: 26 okt 2020

Svenska Wikipedia är bra:

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4rnkraft

Engelska Wikipedia är ännu bättre:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nuclear_power

Något att tänka på är att kärnkraft är det enda nuvarande alternativ som kan tillåta bromsning av global uppvärmning och klimatförändringar. Nackdelarna är dock många och de kan du läsa om under länkarna ovan. Där kan du välja en du tycker är "ovanlig". Kärnkraft är den högsta nivån av energiutvinning människan uppnått och det är därmed svårt att med ett rationellt sinne argumentera emot dess användning. Om du studerar olyckor som förekommit så ser du alltid en lång serie av misstag och vårdslöshet som lade grund för olyckans möjlighet. Fukushima är ett exempel på en företagskultur och en generell nonchalans som möjliggjorde olyckan snarare än tekniken i sig själv.

Om din lärare är en sådan som inte tycker att Wikipedia är en acceptabel källa anger du helt enkelt källorna som Wikipedia-artikeln använder.

Teraeagle 12166 – Moderator
Postad: 26 okt 2020 Redigerad: 26 okt 2020

En sak man ska väga in i detta är hur snabbt det går att bygga olika kraftslag. Vindkraftverk kan man bygga ganska snabbt medan ett kärnkraftverk tar längre tid att bygga och kräver en stor investering. Solkraft är i princip en typ av kärnkraft där man direktutnyttjar energi från solsystemets största kärnreaktor, solen. Dessutom till en låg kostnad och få risker. Klimatfrågan är ganska akut, så man kanske inte har tid att vänta in långsamma kärnkraftsbyggen. 

Med det sagt så är jag också, överlag, en förespråkare av kärnkraft, men det kan vara intressant att väga in flera perspektiv. Dessutom måste man skilja mellan att bevara befintlig kärnkraft och att investera i ny sådan.

lydiakyrkebo 4
Postad: 29 okt 2020

Tack för svaren!

Svara Avbryt
Close