9 svar
152 visningar
mira05 är nöjd med hjälpen
mira05 5
Postad: 1 maj 16:43 Redigerad: 1 maj 18:31

Kärnmening PM

Om en text innehåller flera intervjuer och baseras främst på andra källor. Om jag då ska sammanfatta texten i en kärnmening, ska jag skriva "författaren skriver om..." eller "författaren hänvisar till forskaren..." när det som samanfattar texten kommer ifrån en annan källa?


Inlägg omformulerat något av moderator p.g.a. provsekretess /Jonto, moderator

Det beror på om du sammanfattar det som kommer från forskaren eller sammanställningen/tolkningen som gjorts av författaren. 

mira05 5
Postad: 1 maj 21:45

Det är mer en sammanfattning av texten men själva faktan är från forskaren, om du förstår vad jag menar!

Kolla på informationen du vill använda. Är den samma som forskaren säger/skriver eller har författaren gjort en tolkning på den? Om den är samma som forskaren bör du använda hen direkt som källa, annars är det författarens tolkning du ska hänvisa till. 

mira05 5
Postad: 1 maj 21:56

Okej! Tack så mycket! 

Det ska ju finnas ett syfte till att du använder den källan från första början. Om källan du använder inte tillför något till informationen du ska använda borde du använda originalkällan istället. 

mira05 5
Postad: 1 maj 22:06

Det är dock redan utvalda källor med från svenska 3 NP häftet. Det togs bort från frågan så vet inte om jag kan skriva det nu heller hehe

Okej. Eftersom vi inte kan gå in mer på detalj lämnar jag dig bara med: 

När du använder information är det viktigt att du granskar den noggrant och förstår vem det är som skrivit eller sagt det du ska använda. Detta styr hur du ska källhänvisa. Källa i källa är otroligt viktigt att man behärskar i NP. Annars blir det väldigt fel. 

mira05 5
Postad: 1 maj 22:16

Yes, ska ha det med mig! Tack för hjälpen :)

Inga problem. Lycka till!

Svara Avbryt
Close