4 svar
44 visningar
sund20 8
Postad: 18 okt 2020 Redigerad: 18 okt 2020

Cirkelrörelse i karusell

"Marianne väger 40 kg och åker karusell. Cirkelbanans radie är 6,0m. Varvtiden är 4,5 s. Bortse från luftmotståndet. 

b) Rita en figur som visar de krafter som verkar på Marianne. 

c) Beräkna stolkraften (storlek och riktning) som verkar på Marianne."

Jag förstår inte hur krafterna går? Det är väl en tyngdkraft och en normalkraft som påverkar henne. Normalkraften borde väl gå längs med snöret och tyngdkraften vinkelrätt ner från henne? Varför ska man räkna ut centripetalkraften och sedan sätta in den med Fg för att få kraften som påverkar henne? Fc är väl bara en resultant av Fg och Fn? Vad är det vi räknar ut genom att göra; 

Fg2 + Fc= ?

Och när man sedan ska räkna ut vinkeln, varför sätter man in tan(Fc/Fg)? Hur bildar de en rätvinklig triangel? Fg går väl nedåt och Fc rakt in mot centrum? Det är väl FN och Fc som bildar en triangel med stolpen? På någon bild på nätet gick Fg längs stolpen. Är det korrekt? Om Fg går längs stolpen förstår jag varför man räknar ut vinkeln på det sättet, men Fg går väl nedåt från Marianne?

Vilken av bilderna nedan stämmer?

 

GaryAmini 15
Postad: 18 okt 2020

Vilken bok är den här tagen ur?

sund20 8
Postad: 18 okt 2020
GaryAmini skrev:

Vilken bok är den här tagen ur?

Ergo Fysik 2

Båda är korrekta. I den översta har man flyttat kraften mg så att den startar på samma ställe som snöret, så att det är lättare att se triangeln.Man hade precis lika gärna kunnat flytta snörkraften så att den pekar snett ner åt höger från Marianne (i samma riktning som snöret).

GaryAmini 15
Postad: 18 okt 2020 Redigerad: 18 okt 2020

Du tänker rätt kring krafterna. Fc är resultanten till tyngdkraften och normalkraften, dvs Fc=FNx och FNy=mg. Eftersom dessa komposanter är vinkelräta så får du:

FN2=FNx2+FNy2=Fc2+(mg)2

Men man också tänka såhär: krafterna har en gemensam angreppspunkt (Marianne), men när man får parallellförflytta krafter när räknar med dem. Du kan därför göra som i övre figuren och se hur de förhåller sig till varandra. Hypotenusen är normalkraften, dvs:

FN2=Fg2+Fc2

Svara Avbryt
Close