2 svar
48 visningar
Elipan är nöjd med hjälpen!
Elipan 65
Postad: 5 dec 2018

Kemi ädelhet metaller

Hej!

Jag gjorde en laboration om ädelhet metaller. Det var tre metaller som absolut inte reagerade med saltsyra. Det var Bly, mässing samt koppar. Jag vet att mässing är en legering av järn och koppar men jag förstor inte varför det inte reagerar. Är det för ett det yttre skalet är fullt. Jag vet också att bly är en oädel metall men varför reagerade den inte med saltsyra. skulle bli tacksam om jag fick hjälp att förstå varför dessa inte reagerade med saltsyra.

Mässing är en legering, men den innehåller inte järn, utan består av koppar och zink.

En del metaller kan bilda skyddande oxidskikt som gör att de inte reagerar med syror, även om de ”borde göra det”, s.k. passivering. Bly är en sådan metall. Syran kan alltså inte komma i kontakt med själva blyatomerna i tillräckligt stor utsträckning för att man ska kunna observera någon reaktion.

Svårt att svara på varför mässing inte reagerar med syran. Zink är en väteutdrivande metall medan koppar inte är det. Man borde alltså kunna lösa upp zinken men inte kopparn. Möjligen är det så att zinkatomerna på metallytan faktiskt löses upp, men eftersom kopparatomerna sitter kvar opåverkade kan det i sig verka skyddande för metallatomerna längre in i metallbiten, även för zinkatomerna.

Svara Avbryt
Close