3 svar
38 visningar
Hasosi 118
Postad: 27 feb 20:30

Kemi - Livets kemi , DNA och proteiner

Varför kan DNA användas för att indentifiera människor?

 

Tycker du att det är positivt eller negativt att det går? Argumentera för och emot. 

Mesopotamia 1009
Postad: 27 feb 20:33

Hej, 

Vad tänker du själv?

Läs här om genteknik: https://biologi.ugglansno.se/bioteknik/

Tänk på att DNA är unikt för varje person. Ingen har samma DNA (förutom enäggstvillingar). Det borde du nämna i ditt svar.

Hasosi 118
Postad: 27 feb 21:03

Jag tänker att det är hyfsat bra att man kan identifiera människor med hjälp av DNA.Om en människa t.ex har haft fingeravtryck på ett vapen och ett vittne har sett det och sagt i rättegången att den människa har haft en t.ex i detta fallet en hagelbössa så kan man inte utan DNA veta om det är sant eller ej. Då nekar det människan. Men med hjälp av DNA kan man analysera och försäkra sig om att personen kan ha haft fingeravtryck som passar den skyldige för  hagelbössan. DNA kan då identifiera människan och rättegången avsluta på ett säkert sätt. Tänker jag rätt?

Hasosi 118
Postad: 29 feb 20:37

Det argument jag skrev över var argument för. 

 

Den jag skriver nu är mot.

Det kan finnas människor som inte vill bli identifierad t.ex människor som har flyttat från ett annat land in i Sverige utan tillstånd , och vill inte bli igenkända av några poliser eller människor men därefter kan det vara för att människor känner sig rädda, oroliga eller skräckslagna om någon skulle identifiera dem utan deras tillåtelse. För det andra kan det måste personen ha lämnat prov för dna-analys i enligt med rättegångsbalken 28 kapitlet. Uppgifterna i dna-registret tas bort när personen inte längre finns i Polismyndighetens belastningsregister. Om personen är misstänkt i ett nytt brott flyttas dna-profilen och uppgifterna till utredningsregistret. Vilket kan vara dåligt för vissa människor och därför kan DNA vara ett JA under det tillfället. Men om en människa flyr och inte vill att någon ska veta att hen befinner sig i ett okänt land för att t.ex skydda sig från krig, skuld och okupation etc, Då borde DNA vara ett NEJ eftersom det kan hamnai belastningsregisttret hos myndigheterna vilket kan vara en konsekvens om andra fick veta indentitet på personen. 

 

Tänker jag rätt?


 

Svara Avbryt
Close