6 svar
70 visningar
ClazziKz är nöjd med hjälpen!
ClazziKz 11
Postad: 15 sep 2020

Kemi - Syror & Baser - NO Laboration Hushållsartiklar Fråga

Hej!

 

Jag ska utföra en laboration där jag ska ta reda på olika hushållsämnens pH-värde med hjälp av en indikator. Dock undrar jag hur man kan testa pH-värdet på ämnen som ej kan lösa sig i vatten. Vet att syror och baser avger vätejoner och hydroxidjoner när de löses i vatten. Dock undrar jag vilken metod man ska använda sig utav för att testa pH-värdet på ämnen som är olösliga i vatten. 

 

Tacksam för svar :)

Qetsiyah Online 4774 – Volontär digitala räknestugor
Postad: 15 sep 2020 Redigerad: 15 sep 2020

pH värde är en egenskap hos vattenlösningar, så det går inte. Vad tänker du på mer specifikt?

Om det är ett rent ämne (vilket jag misstänker att hushållämnerna inte är) kan man ta reda på deras pKa för att få ett mått på hur surt ämnet är.

Läs den här haha: https://www.pluggakuten.se/trad/om-jag-nuddade-en-tablett-svavelsyra-inte-i-losning-skulle-jag-fratas/

ClazziKz 11
Postad: 15 sep 2020

Okej, tack!

Jag misstänker att pKa är lite överkurs för mig men nu förstår jag varför man inte kan mäta pH-värdet på olösliga ämnen med den ordinarie metoden.

Btw, fin tråd du skicka haha

Just det, pKa är överkurs (väldigt överkurs). Men du behöver inte vet vad det betyder, det går bra att bara att kolla upp siffran. Lägre siffra=surare. 

Jag vet, inga frågor är för dumma!

ClazziKz 11
Postad: 16 sep 2020

En sidofråga till detta, om jag vill testa värdet på hushållsartiklar (exempelvis tandkräm, bakpulver, etc), ska jag då först lösa dessa i vatten och sedan testa deras pH-värde med exempelvis pH-papper? Antar att man då ska tillsätta samma mängd av alla hushållsartiklar och även samma mängd vatten för att få ett tillförlitligt resultat.

Qetsiyah Online 4774 – Volontär digitala räknestugor
Postad: 17 sep 2020 Redigerad: 17 sep 2020

Exakt, du måste lösa sakerna. Men just tandkräm kan du droppa direkt i. 

Vad menar du med samma mängd? Samma vikt? Det är en bra utgångspunkt! Om objekt A är surare än objekt B så behöver man lösa mer av B i samma mängd vatten för att få samma pH, håller du med?

ClazziKz 11
Postad: 17 sep 2020

Tack för din hjälp :D

Svara Avbryt
Close