1 svar
27 visningar
mmmm 1
Postad: 2 maj 12:17 Redigerad: 2 maj 12:23

Kemisk analys

Tänk vad du har lärt dig om kemisk analys både i studieguiden och läroboken och fundera på vilka analyser du utför i vardagen och hur dessa kan göras mer noggrant.

a) Välj ut en kvalitativ analys eller en kvantitativ analys som du utför i din vardag eller någon gång har utfört. Beskriv hur den går till och vad denna analys innebär.

b) Tänk nu ut en analys, som går att göra mer noggrant i ett laboratorium. Förklara utförligt hur denna går till. Det kan vara antingen en kvantitativ eller kvalitativ metod. Här behöver du söka fakta i minst 2 källor och jämföra dessa.

c) Ange källor och källkritik till dina svar. Källkritik innebär att du ska ange varför dina källor är trovärdiga. Se rapportmallen för mer info kring detta.

 

 

Så varje dag så borstar jag mina tänder morgon och natt för att det gör så att mina tänder blir rena och starka så att dem inte vittrar, eftersom tandkräm oftast innehåller flour (C18H34O13) som hjälper att stärka emaljen på tänderna och att inte syran från allt vi äter under dagen ska skada tändernas emalj.


Så det du gör är att du testar övervaka 10 personer som borstar sina tänder i en månad 5 personer borstar sina tänder med tandkräm som innehåller fluor och 5 personer borstar sina tänder med tandkräm som inte innehåller fluor och sedan tar man inspektion en gång varje vecka och kollar upp hur tänderna ser ut och ifall man ser någon skillnad. Och eftersom det är fem personer som testar båda varianterna så känns det mer säkert eftersom resultat kan variera mellan olika personer.

 

“Fluor är viktigt för dina tänder. Fluor tränger in i tandytan som blir stark och tålig mot syraangrepp. Alla bör välja tandvårdsprodukter med fluor, men hur mycket varierar från person till person.” apotekets egna hemsida.

“När man äter eller dricker saker som innehåller socker och kolhydrater bildar bakterier på tandytan en syra som bryter ner tandens emalj vilket kan ge hål i tänderna, karies.”-Sveriges Tandläkarförbund.

Sen såklart vill ju företagen att du köper deras tandkräm men får inte ljuga om ljuga om produkter som liknar dessa Och när apoteket ändå säljer produkter som innehåller fluor är det inte så troligtvis att dem har något att ljuga om, sedan så för att en medicin ska få bli godkänd måste den checka vissa kriterier och det kan du se på här.

 

vill bara kolla ifall jag har förstått det här ordentligt och om någon tror det här fungerar

Gör du en kemisk analys varje gång du borstar tänderna? Det har aldrig jag gjort.

Svara Avbryt
Close