4 svar
98 visningar
andrezzor är nöjd med hjälpen!
andrezzor 2
Postad: 26 jun 2019 Redigerad: 26 jun 2019

Kemiska Analyser

Jag har tre problem som jag behöver hjälp med.

 

1. Du har en lösning som består av magnesiumklorid (MgCl2) och vill ta reda på koncentrationen av magnesiumjoner. Vilken analysmetod använder du? Förklara hur analysen går till.

Jag tycker det verkar rimligast att använda mig av titrering men kan inte komma på vilka andra joner man ska använda för att neutralisera lösningen och kunna räkna ut mängden Mg2+.

2. Du har en lösning som du tror att det finns ett visst ämne i. Du är intresserad av att veta om ämnet finns i lösningen och i så fall vilken koncentration. Vid mätningen får du som resultat att koncentrationen av ämnet är 0 mol/dm3. Vad drar du för slutsats av resultatet? Motivera.

Slutsatsen är att det "vissa" ämnet som jag trodde fanns inte finns? Eftersom koncentrationen är 0 mol/dm3 så finns där ju inget av det sökta ämnet?

3. Du har en blandning av kolväten som du vill separera med gaskromatografi. De är ogrenade, mättade och alifatiska och har mellan 4 och 9 kolatomer. I vilken ordning kommer de ut ur kromatografens kolonn? Motivera.

Har ingen aning själv.....

 

Tacksam för hjälp!

Smaragdalena 29088 – Moderator
Postad: 26 jun 2019 Redigerad: 26 jun 2019

Välkommen till Pluggakuten!

Det står i Pluggakutens regler att du skall göra en tråd för varje fråga - det blir lätt väldigt rörigt annars. Jag stryker över de båda sista frågorna, men du får gärna göra en tråd för var och en av dem. /moderator

1. Du skulle kunna göra en Mohrtitrering för att ta reda på hur mycket kloridjoner det finns.

Teraeagle 7499 – Moderator
Postad: 26 jun 2019

Det enklaste och bland det mest träffsäkra är att använda ICP-OES. Det är en teknik som bygger på att man mäter intensiteten hos ljuset vid de spektrallinjer som är typiska för magnesium när dess atomer exciteras.

En enklare metod om du vet att lösningen endast innehåller magnesiumklorid och vatten är att låta indunsta lösningen, väga fällningen och sen beräkna mängden magnesiumjoner med hjälp av molmassan.

oggih 366 – F.d. Moderator
Postad: 28 jun 2019 Redigerad: 28 jun 2019

Svårt att svara på en så onaturlig fråga helt utan kontext - men det är din lärares fel, och inte ditt!

Förutom det som redan har nämnts är ju EDTA-titrering en klassisk metod som borde kunna fungera.

andrezzor 2
Postad: 28 jun 2019

Tack för hjälpen! Skrev att ICP är säkrast men om jag skulle göra det själv så hade jag använt mig av titrering. Givetvis lite mer väl förklarat.

Svara Avbryt
Close