Kemiska bindingar.
Hej när man delar in kemiska bindingar så undrar jag om intermolekylära bindingar är ICKE kovelnta bindingar är samma sak?
Fråga 2: Samt vad skillnaden är mellan jonbindingar i syfte av NACl och elektrostaiska interaktioner. När de läser sig i vatten.
Maddefoppa skrev:Hej när man delar in kemiska bindingar så undrar jag om intermolekylära bindingar är ICKE kovelnta bindingar är samma sak?
Nej. Jonbindningar är icke kovalenta bindnigar men är inte intermolekylära bindningar.
Maddefoppa skrev:Fråga 2: Samt vad skillnaden är mellan jonbindingar i syfte av NACl och elektrostaiska interaktioner. När de läser sig i vatten.
Jonbindningar finns inom NaCl-kristallen. När NaCl är löst i vattenfinns det jon-dipolbindningar mellan natriumjonerna och vattenmolekylerna respektive mellan kloridjonerna och vattenmolekylerna. Jon-dipolbindningar är intermolekylära bindningar (svaga bindningar). Om jon-dipolbindningarna (tillsammans med den ökade entropin i en lösning jämfört med ett fast ämne plus rent lösnigsmedel) är tillräckligt starka att övervinna jonbindningarna, kommer saltet att lösa sig (som exempelvis NaCl).
Vad menar du med "i syfte av NACl"? Det finns inget syfte med ett salt. Ordet syfte betyder ungefär "högre mening". (Gissnigsvis menade du att skriva "i samband med".) Och man MÅSTE vara petig med stora och små bokstäver i kemi, det heter NaCl och ingenting annat.
Så där skriver de i min bok men.. förstår inte riktigt då VARFÖR? Så mellan NACl= jonbinding men när löses jon-dipol.
De nämner inget om dipoler i min bok men är den samma sak som att h2o är polärt—> denna polära egenskap gör att jonbindingen bryts?
Maddefoppa skrev:Så där skriver de i min bok men.. förstår inte riktigt då VARFÖR? Så mellan NACl= jonbinding men när löses jon-dipol.
Jonbindning är mellan joner. När jonerna binds till varandra bildas en kristall. Jonbindningar finns bara i fast fas. Vatten är den dipol, d v s den har en positiv och en negativ ände. När en vattenmolekyl kommer i nårheten av en NaCl-kristall, bildas det jon-dipolbindningar mellan vattenmolekylerna och natriumjonrena respektive kloridjonerna. Dessa bindningar är så pass starka att saltet kommer att lösas upp.
De nämner inget om dipoler i min bok men är den samma sak som att h2o är polärt—> denna polära egenskap gör att jonbindingen bryts?
Ja. Omigen - slarva inte med stora och svå bokstäver i kemi! Det heter H2O, ingenting annat.