8 svar
650 visningar
enpersonsomsugerpåmatte är nöjd med hjälpen
enpersonsomsugerpåmatte 125
Postad: 28 mar 2020 18:35 Redigerad: 28 mar 2020 19:10

Keto- vad händer när man slutar äta kolhydrater?

Hej, 

Jag skriver om vad som händer när man sluter äta kolhydrater, och så vitt jag vet så hamnar kroppen i ett svälttillstånd som heter keto. Då omvandlar kroppen väl fettreserverna till energi, istället för glukos? Okej, om det nu är så- HUR går det till? Det börjar att man slutar äta kolhydrater, och det inte finns glukos som kan förbrukas som energi. Men sen då? Skulle uppskatta ett avancerat svar som ändå är lätt att förstå för en person som

går i sjuan.
Tack!  

Smaragdalena Online 65471 – Lärare
Postad: 28 mar 2020 19:54

Är detta för krångligt?

enpersonsomsugerpåmatte 125
Postad: 28 mar 2020 20:50

Vad menar du? 

Teraeagle 15357 – Moderator
Postad: 28 mar 2020 21:05
enpersonsomsugerpåmatte skrev:

Vad menar du? 

Är texten på lagom nivå, dvs är det ”självklarheter” eller behöver du en enklare förklaring?

Smaragdalena Online 65471 – Lärare
Postad: 28 mar 2020 21:07

Den röda texten är en länk. Om du klickar på den kommer du till en förklaring om ketonkroppar.

enpersonsomsugerpåmatte 125
Postad: 28 mar 2020 23:04

Nej, alltså jag förstår, men jag menade mer i hur man skulle kunna förklara stegvis. Tex 

1) utesluta kolhydrater

2) kroppen börjar bryta ned fettet för att omvandla det till energi 

... men mer på tvåan kan man väl skriva? 

mag1 5118
Postad: 31 mar 2020 10:59

När kolhydrater inte finns med i maten, ställer kroppens ämnesomsättning (även kallat metabolismen) om till att utnyttja energin i fett. Proteinerna i kosten kan inte ersättas, men kroppens egna depåer av protein (f.f.a. musklerna) kan mobiliseras och omvandlas till andra typer av proteiner, i alla fall kortsiktigt. Det går också betydligt snabbare att omvandla en del av musklernas proteiner till energin, än att ställa om ämnesomsättningen från kolhydrater/fett i kosten till endast fett från kosten.

Om fettet fortfarande finns kvar i maten som äts (vilket verkar vara syftet med "keto" i träningskretsar), kommer det utnyttjas precis som vanligt, men samtidigt kommer levern producera så kallade ketonkroppar (därifrån kommer "keto" som en del träningsintresserade individer slänger sig med). Dessa ketonkroppar kan utnyttjas som energi i de av kroppens celler som inte kan bryta ned fettsyrorna, t.ex. röda blodkroppar och hjärnans celler. Dock kan det tilläggas att i träningssammanhang utgör proteiner en betydande del av kosten, och proteinernas aminosyror (som bygger upp proteinerna) kan direkt omvandlas till glukos eller ketonkroppsliknande ämnen, vilka kan användas som energi.

Så allt protein som kroppen inte bygger egna proteiner/muskler av blir till energi i form av glukos eller ketonliknande ämnen, allt tas tillvara i kroppen - men det är ett stort slöseri i form av energi då det går mycket större resurser/energi för att framställa proteiner jämfört med kolhydrater/fett. Inte direkt miljösmart heller att överkonsumera proteiner (d.v.s. äta mer än av kroppen behöver) för att "bygga muskler", då allt proteinöverskott kommer omvandlas till energi. 

 

Äter du mindre energi än du gör av med kommer den i möjligaste mån mobiliseras från fettreserverna, och muskelprotein så länge det går.

 

Det är inte helt utan konsekvenser för resten av kroppen med ketogena dieter (ketonkroppsbildande kost), i vissa fall rapporterade som positiva men merparten som (minstänkt) skadliga - frånsett acetonlukt och en betydande grinighet i början (p.g.a. lågt blodsocker och energibrist innan ketonkroppsproduktionen kommit igång).

SvanteR 2590
Postad: 31 mar 2020 11:31

Jag ska försöka förklara enkelt:

Kroppen behöver hela tiden göra två saker. 

1. Bryta ner energirika molekyler för att få energi.

2. Bilda molekyler som används som "verktyg" i cellen. Det kan vara att de används i kemiska reaktioner som behövs för att cellen ska fungera, eller för att bilda nya celler så att kroppen kan växa eller ersätta gamla celler som dör.

Både energin och "verktygen" kommer från maten. Kroppen kan få energi från fett, kolhydrater eller proteiner. Men vissa "verktyg" kan bara komma från kolhydrater eller proteiner, inte från fett.

När kroppen bryter ned fett kommer det att blidas mycket av en molekyl som heter acetyl-CoA. Den brukar sedan reagera med en annan molekyl som heter oxaloacetat, för att bilda energi. Men oxaloacetat kan kroppen bara få från kolhydrater eller proteiner. Om man inte äter kolhydrat eller protein kommer man därför att få ett överskott av acetyl-CoA.

Till slut måste kroppen bli av med allt acetyl-CoA som bildas. Då bildar kroppen ketonkroppar. De kan användas för att bilda energi av hjärnan och levern. Men får man för mycket ketonkroppar kan man också bli sjuk av dem.

enpersonsomsugerpåmatte 125
Postad: 31 mar 2020 18:29

Tack mag1 och SvanteR för svaren. Båda är mycket uppskattade 

Svara Avbryt
Close