8 svar
97 visningar
Kunskap är makt är nöjd med hjälpen
Kunskap är makt 105
Postad: 7 jan 13:35 Redigerad: 7 jan 14:56

Kille/Tjej-gamla NP

Hej

Jag skulle uppskatta feedback på min krönika som kommer från ett gammalt nationellt prov i svenska. Den handlar om det spelar roll att vara kille/tjej idag och vad detta kan bero på? 

Hur kan jag få till en bra avslutning på krönikan? Har svårt att knyta ihop säcken?

 

Kille/Tjej

Bekänna färg är att erkänna att det idag spelar stor roll att vara kille/tjej. Det är som dag/natt. Detta gäller även i Sverige som är ett av världens mest jämlikaste länder. Fast borde vi kalla Sverige för det när kriteriet att könen behandlas lika, inte är uppfyllt. Jag tycker att inga länder bör kalla sig det om sanningen speglar den verklighet vi ser i Sverige idag.  Men hur kommer det sig och är det rätt att sära  på killar och tjejer?


Att tjejer och killar behandlas olika är inget nytt. Det har förekommit i alla tider och i alla orter. Det är en verklighet många inte noterar som något märkvärdigt eftersom det blivit en del av många människors vardag. Det kan vara allt från löneskillnader till de förväntningar omgivningen har på oss. Låt oss säga att en tjej börjar bete sig aggressivt, vi säger att hon börjar slåss. Då kommer de flesta säga fula saker åt henne för att hon har ett “mansliknande beteende”. Hade en man varit i hennes ställning hade han fått kommenterar som “tuff, stark”. Fast kvinnor och tjejer ska också bli uppmärksammade för allt det som killar/män blir. Båda har rött blod i kroppen, två ben och två armar men ändå så olika. 


När jag ställer frågan varför löneskillnad är en verklighet mellan könen kan ett vanligt svar på frågan vara att killar är mer uthålliga än vad tjejer är, vilket jag kan hålla med om eftersom män har en högre halt av testosteron än kvinnor. Men varför ska kvinnor få lägre betalt än män inom arbeten där det inte krävs att man är uthållig, till exempel kontorsjobb. Även när kvinnor har mer erfarenhet än män får de lägre betalt. Hur tror ni att det påverkar kvinnors självförtroende?

 

Samhället är en bidragande orsak till en seperation mellan killar och tjejer. Alla har nog med stor sannolikhet varit i en klädbutik. Där är kläder och associarer indelat i två kategorier. Det är kategoriseringen som skapar en bild av det existerar två grupper i samhället som utmärker sig utseendemässigt annorlunda.


Biologiskt sätt existerar skillnader mellan båda könen. Det går i naturen och är inget vi kan ändra på. Låt oss ta ett exempel. Att killar och tjejer tar olika medicin för att tjejer kan bli gravida och män inte kan bli det, eller ett annat exempel att killar och tjejer tar olika preventiv medel. Men löneskillnad och den uppdelning som uppstår mellan könen där omgivning har olika förväntningar beroende på om man är kille eller tjej måste vi få stopp på! Alla ska göra någonting, för ingen kan göra allt, men alla kan göra något. För att få bukt med orättvisan och ta tillbaka den svenska stoltheten som ett av världens mest jämlikaste länder. 

Lär mig 279
Postad: 7 jan 14:18

Fint skrivet! 

eftersom är diskurspartikel, försök att inte använda det i skrivande. 

" Hade en man varit i hennes ställning hade han fått kommenterar som “tuff, stark”." (kommentarer)

"Fast kvinnor och tjejer ska också bli uppmärksammade för allt det som killar/män blir. Båda har rött blod i kroppen, två ben och två armar. " (Fattar inte kopplingen)

"Samhället är en bidragande orsak till en seperation mellan killar och tjejer. Alla har nog med stor sannolikhet varit i en klädbutik. Där är kläder och associarer indelat i två kategorier. "( för  litet stycke)

"Men löneskillnad och den uppdelning som uppstår mellan könen där omgivning har olika förväntningar beroende på om man är kille eller tjej måste vi få stopp på"( kanske utropstecken?)

"För att få bukt med orättvisan och ta tillbaka den svenska stoltheten som ett av världens mest demokratiska länder."( kanske jämställda ist för demokratiska?)

Fint skrivet! När jag skrev i nian valde jag krönika. Jag skrev inte bara en eller två utan flera krönikor och en väldigt trevlig person  hjälpte mig men feedback. Du måste skriva många för att verkligen bli bra på det! 

Kunskap är makt 105
Postad: 7 jan 14:31 Redigerad: 7 jan 14:43

Vad är en diskurspartikel?

Lär mig 279
Postad: 7 jan 14:43

diskurspartiklar är ord som används när vi talar som till exempel: Typ, liksom, ba. 

När man skriver försöker man undvika dessa då man försöker närma sig standardspråket.

Lär mig 279
Postad: 7 jan 14:44

Den första jag skrev var på c nivå, den på NP fick jag A på. Men som sagt jag skrev minst fem.

Kunskap är makt 105
Postad: 7 jan 14:46 Redigerad: 7 jan 14:46

Jag satsar också på ett A. Den som jag skrev nu, på vilken nivå ligger den på, tror du?

En till fråga, vilket ämne fick du skriva en krönika om på NP?

Lär mig 279
Postad: 7 jan 14:57

Ingen aning, men tror nog du måste använda ett mer formellt språk, bindesord.

Försök att välja starka argument. Det är olika från en lärare till en annan. Jag tycker inte du ska fokusera på att få ett betyg utan på att lära dig. Det är det viktigaste för att jag fokuserade på betyget och nu på naturprogrammet måste jag kunna för att få ett bra betyg. Nians betyg gjorde inget för mig, bara att komma in!

Lär dig verkligen strukturen på en krönika och skriv och publicera här!

Kunskap är makt 105
Postad: 7 jan 15:01

1. Ska jag inleda texten med "bekänna färg"?

2. Bör jag ändra på avslutningen. Isf på vilket sätt? 

3. Kan jag ändra ngt i detta stycke:

Samhället är en bidragande orsak till en seperation mellan killar och tjejer. Alla har nog med stor sannolikhet varit i en klädbutik. Där är kläder och associarer indelat i två kategorier. Det är kategoriseringen som skapar en bild av det existerar två grupper i samhället som utmärker sig utseendemässigt annorlunda.

Lär mig 279
Postad: 7 jan 15:11

1. Tycker jag inte

2. Du har alldeles för många exempel! Kolla på avslutningen. Att kvinnor blir gravida, löneskillnaden i ett enda stycke! Vad har svenska stoltheten med det att göra? En avslutning ska vara en liten sammanfattning och man bukar ha en uppmaning i slutet. 

3. Iom att du redan har nämnt flera olika exempel tycker jag att den ska bort! Du ska ha mer starka argument för att bevisa och övertyga. 

https://xn--lxhjlp-buad.nu/guider/svensktexter/mall-skriva-kronika/

ta en titt på den hemsidan!

Svara Avbryt
Close