2 svar
46 visningar
Beluga är nöjd med hjälpen
Beluga 236 – Avstängd
Postad: 26 mar 2020

Klor i bassäng

Varför är det just klor som är det mest passande ämne att använda, varför är det så bra på att binda upp bakterier och smuts? Och finns några 2:a ämnen som är lika bra, men man kanske valt bort de p.g.a. pris eller liknande, eller jobbigt att hantera eller utvinna de. 

Det är inte rent klor som tillsätts utan ett salt som kallas natriumhypoklorit. Det är kraftigt oxiderande eftersom det innehåller en kloratom med högt oxidationstillstånd (+I). Oxiderande föreningar kan förstöra cellens komponenter och därmed döda cellen. Det är till viss del farligt även för människans celler, men en bakterie består ju bara av en enda cell. Om en människa får skador på några celler så leder det i värsta fall till utslag eller frätskador (fast inte vid de koncentrationer som finns i en swimmingpool).

Det finns många oxiderande ämnen så det är till stor del en kostnadsfråga att man har valt just klor (dvs natriumhypoklorit). Det här är dessutom bara en variant av klorrengöring och det finns flera olika klorföreningar som används. Gemensamt är dock att de innehåller reaktivt klor som gärna oxiderar andra föreningar.

Om jag inte minns fel så finns det en del simhallar som använder jodbaserade ämnen istället.

Svara Avbryt
Close