1 svar
7426 visningar
Diana191 8
Postad: 20 nov 2017

Koalitionsregering,Minoritetsregering,Majoritetsregering

Har letat överallt men hittar inte några fördelar eller nackdelar med dom här tre olika regeringarna. Är det någon som vet några fördelar eller nackdelar?

 

Koalitionsregering, Minoritetsregering, Majoritetsregering

joculator 1574 – Moderator
Postad: 21 nov 2017

Här kommer jag när jag skriver röster mena röster som räknas. Så 50%-tanken är inte exakt 50%, men du förstår säkert vad jag menar.

Enklast är majoritetsregering. Ett parti har ensamt över hälften av rösterna. Vad de säger gäller.
En nackdel är såklart om de har 51% så är det 49% som kanske vill något annat och regeringen behöver inte lyssna alls på dem.

Om inget parti har >50% kan de gå ihop med ett annat parti för att få >50%. Detta kallas för koalitionsregering. En fördel kan vara om man har ett parti som har 40% och ett annat som har 30% så får de tillsammans 70%. En nackdel är om man har många småpartier som går ihop och får 51% så har man dels att det är 49% som vill något annat och dessutom skall alla dessa småpartier samarbeta. Ett exempel på detta i Sverige är Alliansen som består av 4 partier och försöker få över 50%.

Om ingen vill/kan samarbeta kan man ibland tillåta en minoritetsregering. Då kan ett parti eller en koalition som har mindre är 50% få styra. Detta är såklart klart sämst. Säg att paritet/koalitionen har mindre än 40% så är det 60% som vill något annat och om det är en koalition så måste de samarbeta. Exempel på detta är veriges nuvarande regering som fick typ 38% och består av 2 partier. De övriga partierna kan då rösta emot regeringens budget och tvinga regeringen till att lägga en budget som fler tycker är bättre eller utlösa utval.
I sverige löstes detta genom att Alliansen lägger ner sina röster och låter S+MP styra som de vill, trots att 62% kanske vill något annat. Alternativet skulle varit omval (vilket kanske inte alls skulle ha löst några problem) eller att ta med fler partier i koalitionen. Men då skulle det blir fler partier som skulle samarbeta (och det är de dåliga på).
Ett annat alternativ vore som sagt att S+MP fick förhandla fram en budget som fler tyckte var bra.
I vilket fall, ett jobbigt läge.

Svara Avbryt
Close