3 svar
1681 visningar
R.i.Al är nöjd med hjälpen
R.i.Al 611
Postad: 14 jun 2020 18:56

Kokpunkt

Hej,

Har en fundering, de förklara ej detta varken i boken elle nätet.. Hur kan syrgas ha en kokpunkt när den är gas inte vätska?

Och hur kan kokpunkten vara i minus grader (-183°), alltså hur kokas ämnet när den kyls ner i så här stor kall temperatur? 

Smutstvätt 23807 – Moderator
Postad: 14 jun 2020 19:01

Kokpunkten är den temperatur där ett ämne övergår från gasform till vätskeform. För vatten är det 100 grader (celsius), och för syre är det -183 grader (celsius). Det innebär inte att gasen kokar, utan att syret vid denna temperatur övergår från vätskeform till gasform. Om du kyler ned syrgas till -184 grader kommer syrgasen att vara i flytande form. 

R.i.Al 611
Postad: 14 jun 2020 19:15
Smutstvätt skrev:

Kokpunkten är den temperatur där ett ämne övergår från gasform till vätskeform. För vatten är det 100 grader (celsius), och för syre är det -183 grader (celsius). Det innebär inte att gasen kokar, utan att syret vid denna temperatur övergår från vätskeform till gasform. Om du kyler ned syrgas till -184 grader kommer syrgasen att vara i flytande form. 

Aha 😁okej jag förstår det bättre nu tack.. 

Smutstvätt 23807 – Moderator
Postad: 14 jun 2020 20:18

Kul att höra, varsågod! :)

Svara Avbryt
Close