Kokpunkter
Hej!
Jag har en uppgift där jag ska rangordna de fem isomererna av C6H14 utifrån deras kokpunkt där den med högst kokpunkt ska ligga överst. Jag förstår att normal hexan kommer först och att 2-metylpentan och 3-metylpemtan ska kommer därefter och att 2,3-dimetylbutan och 2,2-dimetylbutan därefter. Men hur ska jag veta vilken av 2-metylpentan och 3-metylpentan respektive 2,2-dimetylbutan och 2,3-dimetylbutan som har den högre kokpunkten?
Finns inte kokpunkterna i din formelsamling, eller på utdelat studiematerial, så kan söka fram ämnenas kokpunkter. Söker du på de engelska namnen får du garanterat träffar, på svenska kan det vara lite si och så.
På engelska blir det ett "h" extra, som i methyl, samt ett extra "-e" i slutet av ordet, som i butane.
Abcd1000 skrev:Hej!
Jag har en uppgift där jag ska rangordna de fem isomererna av C6H14 utifrån deras kokpunkt där den med högst kokpunkt ska ligga överst. Jag förstår att normal hexan kommer först och att 2-metylpentan och 3-metylpemtan ska kommer därefter och att 2,3-dimetylbutan och 2,2-dimetylbutan därefter. Men hur ska jag veta vilken av 2-metylpentan och 3-metylpentan respektive 2,2-dimetylbutan och 2,3-dimetylbutan som har den högre kokpunkten?
Kokpunkten beror på hur starka vdw-bindningar som kan bildas. Molekyler med större kontaktyta får fler tillfälliga dipoler och därmed starkare vdw-interaktioner mellan molekylerna. Alltså ju mindre förgrenad en alkan är desto högre kokpunkt den har.
I 3-metylpentan är metylgruppen fäst på det tredje kolet i huvudkedjan och det ger molekylen en mer symmetrisk och rak struktur. Rakare struktur innebär större kontaktyta och därmed fler vdw interaktioner jämfört med 2-metylpentan som är mer böjd.
Vilken tycker du är mer symmetrisk: 2,2-dimetylbutan eller 2,3-dimetylbutan?