3 svar
313 visningar
Nellie Pedersen är nöjd med hjälpen
Nellie Pedersen 23 – Fd. Medlem
Postad: 16 jan 2019 11:08

Kolets kemi

Hej! Jag ska skriva en slutsats/diskussion från när mina klasskamrater brände vardagsprodukter. Jag har lite svårt att få grepp om ämnen och om vad jag ska skriva. Jag vet att allt organiskt innehåller kol och det är därför det förkolnas? Men varför förkolnades det olika snabbt och olika mycket? Vad ska jag skriva och diskutera om? Förkolnades det om det eldas på en lägre temperatur? 

Tack på förhand!

SeriousCephalopod 2692
Postad: 16 jan 2019 13:49 Redigerad: 16 jan 2019 13:55

Det går inte att veta utan ytterligare detaljer för situationen.

Hur något brinner bestäms generellt av en kombination av dess kemiska sammansättning, dess fysiska form (ex: sågspån eller vedträ), och miljön i vilken förbränningen sker (hur exempelvis atmosfären kommer i kontakt kroppen).

Förkolning är ett symptom av ofullständig förbränning men varför en förbränning är ofullständig kan bero såväl av kemi, form, eller omgivande miljö, även om det karaktäriseras av att syre inte reagerar med kolet ;men kan vara eftersom syret är slut eller för att temperaturen är för låg för att slå sönder syre- och kol-bindningar så att de kan reagera. 

Nellie Pedersen 23 – Fd. Medlem
Postad: 16 jan 2019 16:22

Har den ofullständiga förbränningen med lft, fukt etc? Och så undra jag att den slutar eftersom ex rummen är kallare än elden och därför avtar varmen?? 

SeriousCephalopod 2692
Postad: 16 jan 2019 17:02 Redigerad: 16 jan 2019 17:03

Låt oss beskriva en förkolningsprocess för ett konkret exempel: 

 

Om du betraktar veken hos ett brinnande ljus så anmärker du på att delen av veken som är i mitten av lågan är svart och förkolnad medan delen av veken (toppen/spetsen) som sticker ut ur lågans mitt, liten den må vara, glöder rött och förtärs. I det fallet är det förkolnadet tillståndet hos veken inte en följd av att temperaturen är låg utan eftersom lågan äter syret runt veken och att syret inte kan komma in och reagera med veken. Delen som sticker ut är därmemot i kontakt med luften och kan brinna likt stearinet. 

Skälet att veken förkolnat är att lågan värmer den så att allt som inte är kol försvinner ur den samtidigt som kolet inte kan försvinna. 

Om du blåser ut ljuset och sänker du vekens temperatur drastiskt och även om veken fortfarande är väldigt varm (vilket du märker om du tar på den) så brinner den inte vidare trots att den nu är i kontakt med atmosfären och därmed kan reagera med syret eftersom den nu är för kall för att göra det till skilnad från delen av veken som stack ut ur lågan när den brann. 

Således har man fått en förkolnad veke genom att värmet från lågan (det brinnande stearinet) först förkolnat den men där utblåsningen förhindrat den från att brinna vidare. 

Hur förkolningen gick till i dina fall kan vi dock inte veta eftersom du inte beskrivit. (Beskriv mer)

Svara Avbryt
Close