10 svar
135 visningar
StephCurry30 är nöjd med hjälpen
StephCurry30 382
Postad: 13 feb 20:55

Kolets kretslopp

Hej! Jag kommer ha ett prov om några dagar på organisk kemi , och min fråga som jag undrar om är hur man ska förklara kolets kretslopp på ett bra sätt som möjligt, alltså för att kunna nå mina mål för provet, uppskattar all hjälp jag kan få. :)

abbeking06 431
Postad: 13 feb 21:10

Vet du vad kolets kretslopp innebär skriv det här till och börja med.

StephCurry30 382
Postad: 13 feb 21:20
abbeking06 skrev:

Vet du vad kolets kretslopp innebär skriv det här till och börja med.

Okej, ska jag skriva så utvecklat jag kan?

abbeking06 431
Postad: 13 feb 21:22 Redigerad: 13 feb 21:22

Japp skriv så mycket du kan så kan vi se vart du ska förbättra/utveckla :)

StephCurry30 382
Postad: 14 feb 19:18 Redigerad: 14 feb 19:19
abbeking06 skrev:

Japp skriv så mycket du kan så kan vi se vart du ska förbättra/utveckla :)

Förlåt för att det tog länge, kunde inte göra igår kväll, så gjorde idag. Men det här är iallafall vad jag har skrivit, så om det är nåt som behöver utvecklas eller nåt som behöver tilläggas kan du berätta för mig så jag kan nå a nivå. 

Kolets kretslopp är något som vi är ganska beroende av i denna generation, vi använder det till jätte många saker till viktiga och till lite mindre viktiga saker. Kolet i naturen rör sig hela tiden, i atomsfären, haven, marken, växter och djur i ett kretslopp som då är anledningen till att det då heter kolets kretslopp. 
Men iallafall så tas det upp koldioxid från atmosfären av växterna genom fotosyntes för att då bilda kolhydrater och sedan släpper ut syre som då vi behöver till att leva. Sedan så när en växt dör sönderfaller det och det mesta av kolet omvandlas tillbaka till koldioxid, som så småningom släpps ut i atmosfären. Eller så kommer ett djur som äter växten, för energi och tillväxt. Samma kolatomer som en gång fanns i atmosfären är nu en del av djuret. 
Efter det så händer samma sak till djuren som det hände med växten, att djuret dör och sönderfaller och kolatomerna hamnar på marken där den stannar väldigt länge. Sedan efter det så andas djuret ut koldioxiden ut tillbaka i atmosfären. Om man skulle tänka på en längre tid som till exempel 100miljoner år så är det som sker att en växt tar upp kol genom fotosyntesen för att då växa helt enkelt men av någon anledning skulle ha ruttnat och hamnat under marken så det sakta omvandlas till fossilt bränsle till exempel olja, naturgas eller stenkol, och det när det förbränns sedan i fabriker, bilmotorer eller när man vill värma upp hus. Men det är där som saker kan gå dåligt med miljön vilket är att det släpps ut mycket koldioxid i atmosfären alltså att det blir för mycket vilket kan leda till att.
·      Ozonlagret blir smalare, och mer solljus når oss.
·      Orsakar så att det blir varmare på jorden
·      Ökning av medeltemperaturen
·      Smältning av glaciärer
·      Vilket skulle orsaka havsnivåhöjning
·      Förändringar i årstider
·      Hudcancer

abbeking06 431
Postad: 14 feb 21:21

Jag tycker att den är jättebra ju :) 

StephCurry30 382
Postad: 15 feb 06:47
abbeking06 skrev:

Jag tycker att den är jättebra ju :) 

Så det finns iget jag kan lägga till?

abbeking06 431
Postad: 15 feb 08:50 Redigerad: 15 feb 08:51

Inte enligt mig, men vi får se vad någon annan tycker :)

StephCurry30 382
Postad: 15 feb 09:22 Redigerad: 15 feb 09:22
abbeking06 skrev:

Inte enligt mig, men vi får se vad någon annan tycker :)

Okej, tack. :)

Programmeraren 3044
Postad: 15 feb 19:43

Det verkar som du kan kolets kretslopp. Du behöver fokusera på att lägga till lite med detaljer samt att skapa en tydligare struktur.

Om provet är i organisk kemi bör du fokusera på att beskriva själva kretsloppet. Sen antar jag att du ska ha med "analys och reklektion", dvs hur det påverar oss och samhället men försök att hålla det ganska strikt.

Prova att förklara för mamma/pappa/syskon/kompis, när man förklara för någon annan så märker man vad man inte kan så bra.

Texten:
"ganska beroende av i denna generation". Menar du "nu för tiden" eller "i dagens samhälle"? Det är ju inte en viss generation som är mer beroende än andra. I såfall känns ordet "ganska" onödigt.
Ny mening "vi använder ..."
"Men iallafall" är talspråk, ta bort. Förklaring av fotosyntesen kanske borde vara lite mer detaljerad.
Liter mer detalker om sönderfallet och omvandling till koldioxid ("nedbrytare" som svampar, insekter och bakterier). En del kol lagras i marken men mycket blir till koldioxid igen, försök att strukturera det lite tydligare.
Meningen om att djuret andas ut koldioxid börjar med "Sedan" men den känns mer fristående. Kanske bör du ha med ordet "cellandning"?
Kolla att du har med de viktigaste punkterna från (om en del är för svårt, strunta i det):
https://www.naturvetenskap.org/biologi/gymnasiebiologi/ekologi/kretslopp/kolets-kretslopp/
https://www.youtube.com/watch?v=Qsaih8wyp4I

Konsekveser av olje/kol-eldning: Jag har inte hört att ozonlagret blir tunnare (använd inte "smalarare") av koldioxid men har du källa på det så kan du ha med mdet. Hudcancer-punkten hänger ihop med denna eftersom tunnare ozonskikt ökar UV-instrålningen.
"Varmare på jorden" och "ökning av medeltemperatur" låter som samma sak, "Ökning av jordens medeltemperatur". Årstidsförändring är ungefär samm sak. Skriv lite mer om vad uppvärmingen leder till, bra du har med havhöjning. En varmare jord leder också till att klimatet blir mer instabilt, vissa platser blir torrare, andra får mer regn, vissa platser kan bli kallare när vatten- och luftströmmar påverkas. "Klimatpåverkan" är ett bra ord att ha med.

StephCurry30 382
Postad: 15 feb 20:38

Tack så mycket för hjälpen, uppskattar verkligen det. :)

Svara Avbryt
Close