4 svar
41 visningar
freschmon är nöjd med hjälpen
freschmon 36
Postad: 24 nov 09:06

Komma förberedd till studier inom Datavetenskap

Hej Pluggakuten!

 

Jag har till hösten tänkt att söka till Datavetenskapliga programmet på GU (Göteborgs Universitet). Något som jag länge drömt om med tanke på mitt stora intresse kring programmering och datorers uppbyggnad. Finns det någon här på forumet som läst samma utbildning på annat eller kanske till och med samma institut? Jag skulle gärna, om möjligt, kunna ta emot tips på vad jag kan göra för att komma så förberedd som möjligt inför kursstart när det kommer till matematik?

Kursplan: https://www.gu.se/studera/hitta-utbildning/n1cos-obligatoriska-kurser

När min som började på exakt den utbildningen för några år sedan handlade den första kursen om språlet Haskall, som man trodde att ingen skulle kunna och att det därmed skulle vara rättvis för alla. Tyvärr hade han redan börjat använda Haskell, så han var så undersysselsatt att han började läsa japanska parallellt med datavetenskapen...

Programmeraren Online 1633
Postad: 24 nov 09:52 Redigerad: 24 nov 09:55

Datavetenskap handlar om att förstå datastrukturer, modellering och algoritmer, samt hur du använder dem för att skriva program. Enskilda programmeringsspråk är bara ett sätt att uttrycka sig, de är inte själv kärnan (senare i arbetslivet behöver man dock vara riktigt bra på minst ett programmeringsspråk men det har med produktivitet att göra).

Om du redan programmerar på fritiden har du stor nytta av det du kan. Du slipper du lägga tid på att syntax och detaljer och kan fokusera på principerna inom respektive område. Även om programmeringsspråket är ett annat är skillnaderna mellan de flesta relativt ytliga (de som är mer annorlunda i grunden tror jag inte det är värt att förbereda sig på, om de dyker upp löser du det då).

Även om Datavetenskaplig inte är så matematiktung som t ex Datateknik bör du känna dig säker på gymnasiematematiken innan du börjar. Tittade snabbt igenom vilka mattekurser som ingår och från gymnasiet verkar det finnas element upp till och med Matte 4 men långtifrån alla delar. Om du är bra på Matematik men t ex "bara" har läst till Matte 3 så tror jag inte det innebär några oöverkomliga problem. Om det däremot var länge sedan du läste kurserna skulle jag lägga tid på en uppfräschning.

Utöver Matematiken är all tid du lägger på programmering bra. Spelar ingen större roll vad du programmerar. 
Programmering i mer maskinnära språk som t ex C ger en bra förståelse för pekare och minnesallokering. Man kan ofta se att de som direkt börjat med språk som abstraherar bort den delen, t ex Java, har dålig förståelse för den osynliga kostnaden (tiden) som åtgår för ineffektiv allokering av objekt etc. De flesta datorprogram har ganska låga prestandakrav och då märks det inte hur dåligt gjorde de är men i mer skarpa sammanhang fungerar inte såna program.
Du kommer med all säkerhet programmera i en IDE, en integrerad utvecklingsmiljö. De är bra på många sätt men kan vara lite väl "magiska" för nybörjare, inte alltid uppenbart vad som egentligen händer när programmet kompileras och körs. Att skriva några program i en texteditor och kompilera med textkommandon i ett skal och sen köra är bra för att veta hur det går till. För eller senare måste du dessutom alltid använda bash eller powershell för att göra saker.
Bland objektorienterade språk är t ex Java ett bra val. Men om du redan använder något annat går det lika bra. (Dock har Javas syntax med senare releaser blivit onödigt svårläst, strävan efter att visa hur få tecken man kan uttrycka något med är svår att bromsa, men det spelar ingen roll i början.)

freschmon 36
Postad: 24 nov 09:55

Värt att tillägga är kanske att jag är mest ''orolig'' för matematikmomenten inom kursen. Upplevde adrig gymnasiematten för jättelätt men samtidigt inte jättesvår heller, men samtidigt var det nog 2-3 år sedan som jag läste en hel Mattekurs på gymnasiet. Sökt runt lite på diverse sidor och det verkar som att många läroinstitut i Sverige ernjuder förberedande kurs inom matematik, kan det vara en bra väg att gå för att förbereda sig och samtidigt repetera sina halvtaskiga mattekunskaper?

Programmeraren Online 1633
Postad: 24 nov 09:56 Redigerad: 24 nov 10:03

Det låter som en jättebra ide. Du kan också prova med att låna matematikböcker "från början" och räkna igenom. Jag tror att en del högskolor har häften för Matte-repetition, åtminstone KTH brukade skicka ut ett sånt till blivande studenter och det innehöll det mesta av gymnasiematten. Men kör du fast är en kurs förstås bra. Du kan också få hjälp här på pluggakuten.

Svara Avbryt
Close