2 svar
157 visningar
Gg0599 77
Postad: 2 jan 19:24

Kommer jag klara matten?

Hej!

Jag går första året på Na programmet. Jag var beredd på att de skulle vara mycket plugg och att det skulle vara stressigt. Helt ärligt så tycker jag inte att det har varit så mkt plugg hittills men det har ju bara gått en termin så det kommer säkert bli stressigt snart.

I 9an pluggade jag jätte mycket pga av olika anledningar. Det handlade egentligen inte om att jag ville få bra betyg utan mer att plugget blev en räddning när det var svårt. Hursomhelst i slutet av 9an gick jag mer eller mindre in i väggen. Nu när jag går gymnasiet märker jag hur orken inte finns där. Jag orkar inte plugga.... 

Jag har haft en del problem med matten denna termin. Dels har jag en lärare som inte alls är bra på att förklara och på det så har jag inte orken. Jag har snittat E på varje prov vi fått i matte 1C. I slutet av terminen hade vi vårt NP i matte 1C. Provet gick skit. Och nu är jag jätte orolig över att jag F:at matten. 

Vad ska jag göra? Kommer jag att klara de andra matte kurserna? Om jag misslyckats med den första kursen hur ska jag då lyckas med de andra? Jag har inte svårt för matte egentligen så detta var inte väntat. Hur ska jag klara av matte 2c, några tips?

Tack på förhand!

Lärarbönan 39
Postad: 2 jan 22:28

Hej, det låter tufft. Om inte livet är i balans så kan det påverka ens studieresultat. Ta kontakt med kuratorn på din skola, de finns där för att hjälpa dig om du känner dig utbränd och orolig över din studiegång. Prata med (eller maila) din lärare om att du är orolig för ditt betyg och undra hur det gick och om det finns något du kan göra för att komplettera din visade kunskap.

 

Lycka till!

Programmeraren 3044
Postad: 3 jan 10:56

De flesta hamnar i perioder då pluggandet känns jobbigt och kanske oinspirerande. En hjälp kan vara att veta att det sällan är ett konstant tillstånd. De flesta ämnen blir roligare ju mer man kommer in i dem.

Ett knep som fungerar för många är att inte tänka på allt man måste göra på en gång. Att se "allt" kan göra att det känns så stort att man tappar sugen. Börja med det enkla. Sätt korta delmål. Första målet kan vara att läsa igenom planeringen av vad ni ska gå igenom under veckan. Nästa steg kan t ex vara att läsa igenom faktasidorna och exemplen utan att räkna några tal. När det är gjort kan du bestämma en tid, t ex 1 timme, som du ska lägga på att räkna tal. Kör du fast så ställer du frågor på pluggakuten så du får hjälp.

Funkar inte det kan du titta på genomgångar på video. Att lyssna på en genomgång kvällen innan ni ska gå igenom området i skolan gör ofta att lektionen blir mer produktiv. Du vill utnyttja lektionstiden för att inte behöva lära dig all hemma. Jag tycker Mårten Hultgren har bra genomgångar:
Matte 1c: https://www.youtube.com/playlist?list=PL72vF2PrCcOVEEoGo0-lmy3bds0G9qbJx
Matte 2c: https://www.youtube.com/playlist?list=PL72vF2PrCcOV4b8bYaqI6Tlh2ll__iwQe

Eftersom matematik bygger vidare på tidigare kurser bör man försöka ligga i fas hela tiden.
Om du känner att du orkar, prova att titta på första videogenomgången i matte 1c.

Svara Avbryt
Close