2 svar
11 visningar
thheeoo 5
Postad: Igår

Koncentration

Vi ska planera tillredning av två lösningar. Vi ska alltså planera och räkna ut hur man förbereder följande:

 

Natriumsulfat 0.1 M = (0.1 mol /dm3) = (0.1 mol / L)


Kopparsulfat 0.1 M = (0.1 mol /dm3) = (0.1 mol / L )

 

Här är nästan all information vi har blivit givna "Gör alla dina uträkningar och skriv en planering (I din planering vill jag att du redovisar beräkningar på hur man tillreder 1 liter, 250 ml och 100 ml av båda 0,1 M lösningarna. Men utförandet ska du beskriva tillredning av 100 ml av båda lösningarna".

 

Jag har tänkt att med natriumsulfaten tillsätter man avjoniserat vatten, är detta korrekt? Och isf hur mycket ska man tillsätta.

Jag känner mig ganska vilsen och har fått detta kapitel som hjälpmedel https://www.naturvetenskap.org/kemi/gymnasiekemi/kemiska-berakningar/koncentration/

Pelle 79
Postad: Igår

Gör man sådant på grundskolan?

Du måste använda formeln n=VC och även m=nM. Kombinerar vi ihop dem så kan vi skriva att:
m=VCM (där jag bytt ut n i m=nM mot VC). På detta sätt kan vi beräkna vilken massa av respektive ämne man måste väga upp på en våg. Du vet V och C. M är molmassan (i g/mol) som man måste räkna ut från att man vet molekulformeln för ämnena. Na2SO4 är natriumsulfat tex... Har ni gjort sånt?

thheeoo 5
Postad: Igår

Vi har precis börjat med mol i årskurs 9 så hela detta är ganska nytt. 

Vad ska jag göra med denna formel för massa? Är det ett särskilt ämne för varje lösning som koncentrerar dem och då vet jag hur mycket av den massa jag behöver med hjälp av m = Mn?

Svara Avbryt
Close