6 svar
183 visningar
Musse81 4 – Fd. Medlem
Postad: 28 jan 2021 21:31 Redigerad: 28 jan 2021 21:31

Koncentration av salt i ett vatten drag.

Hej vänner, jag är pluggar till byggingenjör men har valt en kurs som har lite kemi.. Därför behöver jag hjälp, hur ska jag tänka...  

 

En dagvattenledning transporterar smältvatten från gator i Västerås med en saltkoncentration av 1,6 g/liter (KDV). Vattnets leds till ett litet vattendrag som har ett naturligt saltinnehåll av 18 mg/liter (KVD). Om dagvattenledningen har ett flöde av 2 200 liter/minut (QDV) och vattendraget har ett flöde av 1.8 m3/sekund (QVD), hur stor blir koncentrationen av salt i det lilla vattendraget (KMIX) just efter punkten där de två flödena (QMIX) möts?

Vi antar att saltet i dagvattenledningen och i vattendraget är fullständigt blandat, och att saltet inte reagerar med något, och att systemet är i steady state, dvs ingen ackumulering av salt i systemet. Allt som kommer in i systemet lämnar systemet.

Börja med att rita ett mass-balansdiagram för systemet. Ange koncentrationen KMIX i mg/liter.

Smaragdalena Online 76279 – Lärare
Postad: 28 jan 2021 22:05

Välkommen till Pluggakuten!

Jag har tagit bort din dubblett till den här tråden. Det står i Pluggakutens regler att man bara får göra en tråd om varje fråga - annars blir det dubbelt jobb för oss som svarar. /moderator

Hur långt har du kommit själv? Har du ritat mass-balansdiagrammet  som det står om?

Hur många liter vatten kommer det varje sekund i dagvattenledningen? Hur många mg salt kommer det varje sekund i dagvattenledningen? Hur många liter vatten kommer det varje sekund i det lilla vattendraget? Hur många mg salt kommer det varje sekund i det lilla vattendraget?

Musse81 4 – Fd. Medlem
Postad: 28 jan 2021 23:05

Tack för din vägledning, problemet är att jag har noll kunskap inom kemi. kursen handlar om miljö men en del beräkning ingår i den. Vi har inte haft någon föreläsning om detta och ska söka lösning på egenhand. 

Jag har läst lite om hur det funkar och så men fortfarande känner mig förvirrad. :( 

Smaragdalena Online 76279 – Lärare
Postad: 28 jan 2021 23:31

Du behöver noll kemi för att lösa den här uppgiften. Du vet hur stort vattenflödet är i vardera vattenströmmen, och hur mycket salt det finns i varje. Sedan är salthalten i det blandade vattnet (antal mg salt som kommer till blandingspunkten varje sekund)/(antalet liter vatten som kommer till blandingspunkten varje sekund).

Musse81 4 – Fd. Medlem
Postad: 29 jan 2021 11:08 Redigerad: 29 jan 2021 11:36

Tack.

AnnaJakob 2
Postad: 4 feb 03:36

Hej,

det är så att jag har fått samma uppgift och undrar ifall du kan hjälpa mig med uppgiften? För vi har inte heller fått någon föreläsning om detta.

Gör en egen tråd. Detta är matematik, inte kemi.

Svara Avbryt
Close